ΑΘΗΝΑ
21:50
|
05.11.2024
Πολλαπλασιάστηκαν και απειλούν τη χλωρίδα και πανίδα της Κολομβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πολυτέλεια, η αυτοπροβολή, ο νεοπλουτισμός, η ναρκω-φιλανθρωπία και πολλά άλλα ήταν βαθιά χαραγμένα στο DNA του “τσάρου” του Μεντεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ που έχτισε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες κοκαΐνης στην Κολομβία τη δεκαετία του ’90.

Ένα από τα “οράματα” του Εσκομπάρ ήταν να δημιουργήσει στο απόρθητο φρούριο της Χασιέντα Ναπόλες τον μεγαλύτερο ιδιωτικό ζωολογικό κήπο με άγρια ζώα που ουδεμία σχέση είχαν με το οικοσύστημα της χώρας του. Και επειδή το χρήμα έρρεε άφθονο ο Πάμπλο Εσκομπάρ γέμισε παράνομα τη χασιέντα του με καγκουρό, καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, ιπποπόταμους και άλλα άγρια ζώα.

Όταν η κολομβιανή κυβέρνηση κατέλαβε τη χασιέντα το 1993, τα περισσότερα από τα ζώα δόθηκαν σε ζωολογικούς κήπους, αλλά οι ιπποπόταμοι θεωρήθηκαν υπερβολικά μεγάλοι και δύσκολοι στη χειραγώγηση, ακόμη και σε σύγκριση με τους ελέφαντες και τους ρινόκερους. Κάπως έτσι, ένας αρσενικός και τρεις θηλυκοί ιπποπόταμοι, έμειναν σε μια λίμνη πίσω στην έκταση. Οι ιπποπόταμοι βρήκαν την ησυχία τους στην τροπική βλάστηση του Μεντεγίν, ζευγάρωσαν και σήμερα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να θανατωθούν προτού η επιθετική τους παρουσία αρχίσει να αφανίζει τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Οι απόπειρες της κυβέρνησης της Κολομβίας να θέσει υπό έλεγχο την αναπαραγωγή των ιπποπόταμων δεν απέδωσαν. Σε διάστημα μιας οκταετίας οι 35 ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ έφτασαν κάπου ανάμεσα σε 65 με 80. Μια ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο πληθυσμός τους απειλεί τη βιοποικιλότητα της περιοχής ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιθέσεων των άγριων ζώων στον ντόπιο πληθυσμό. Λένε ότι αν δεν θανατωθούν άμεσα ενδέχεται να κυκλοφορούν στην περιοχή έως και 1.500 ιπποπόταμοι μέχρι το 2035.

Οι ιπποπόταμοι έχουν αλλάξει την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών σε διάφορες τοπικές λίμνες, συμβάλλοντας στην άνθηση της άλγης που βλάπτει πολλά από τα είδη των λιμνών. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έφτασε ο βιολόγος Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο, Τζόναθαν Σάριν, και οι συνεργάτες του, αφού συνέκριναν την ποιότητα των υδάτων, τα επίπεδα οξυγόνου, τους μικροβιακούς πληθυσμούς και άλλους παράγοντες στις λίμνες όπου οι ιπποπόταμοι είχαν εγκατασταθεί. Αποδεικνύεται ότι οι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ επηρεάζουν ολόκληρα οικοσυστήματα γλυκών υδάτων μόνο με το φαγητό τους. “Πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει στην Κολομβία είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις χωροκατακτητικών ειδών στον κόσμο”, δήλωσε στον Γκάρντιαν η Ναταλί Καστελμπλάνκο-Μαρτίνες, οικολόγος, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κουιντάνα Ρου του Μεξικού και εκ των συγγραφέων της μελέτης για την αύξηση του πληθυσμού των ιπποπόταμων στην Κολομβία.

Η ιδέα της θανάτωσης των άγριων ζώων έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Ο ντόπιος πληθυσμός έχει “αγκαλιάσει” την παρουσία τους και ξεκαθαρίζει πως τα ζώα δεν έχουν επιτεθεί ποτέ σε ανθρώπους. Το αντίθετο μάλλον, καθώς υπάρχουν λαθροθήρες στην περιοχή που τους κυνηγούν και προ ετών ένας ιπποπόταμος σκοτώθηκε από κυνηγό προκαλώντας την οργή του κόσμου. Εξάλλου ό,τι έχει απομείνει από την αυτοκρατορία του Πάμπλο Εσκομπάρ και άρα και οι ιπποπόταμοι είναι ακόμα πόλος έλξης για τουρίστες από όλο τον κόσμο και έσοδα για τον ντόπιο πληθυσμό.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας δοκίμασε την επιλογή της στείρωσης των ζώων, αλλά η διαδικασία είναι περίπλοκη και δαπανηρή. Μία από τις κτηνιάτρους που συμμετείχε στο πρόγραμμα στείρωσης των ιπποπόταμων είπε: “Όλη η τοπική κοινότητα ήταν πάνω από το κεφάλι για να είναι βέβαιοι ότι δεν θα κάνω κάτι άλλο. Τους λατρεύουν. Έτσι και πεις κάτι για θανάτωση θα σε φάνε και θα σε αποκαλέσουν με τη μία… δολοφόνο”.


Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Ένοπλο επεισόδιο στην Κυψέλη με έναν νεκρό και έναν τραυματία

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα