ΑΘΗΝΑ
11:09
|
25.04.2024
Το πρόστιμο στο ραδιοφωνικό δίκτυο που ξεκίνησε σαν εργαλείο προπαγάνδας απέναντι στην πρώην ΕΣΣΔ μπήκε με βάση το νόμο περί "πράκτορα ξένης χώρας".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόστιμο στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) για παραβίαση του νόμου περί “πρακτόρων ξένης χώρας” επέβαλε σήμερα η αρμόδια ρωσική ρυθμιστική εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών, Roskomnadzor.

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 150.000 δολάρια ή 123.796 ευρώ) και επιβλήθηκε επειδή το ραδιοφωνικό δίκτυο (που ξεκίνησε σαν εργαλείο Δυτικής προπαγάνδας επί του λεγόμενου “Ψυχρού Πολέμου” απέναντι στην τότε ΕΣΣΔ) δεν αναφέρει την ταυτότητά του ως «πράκτορα ξένης χώρας» στα δημοσιεύματά του, όπως ορίζει η ρωσική νομοθεσία.

Η Ρωσία συμπεριέλαβε το RFE/RL στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας» το 2017 προβαίνοντας όπως είχε ανακοινώσει τότε η Μόσχα, σε αναλογικά αντίποινα για τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται σε ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Roskomnadzor δήλωσε στο Ria Novosti ότι τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ που λειτουργούν ως πράκτορες ξένης χώρας, πρέπει να μεταδίδονται στην Ρωσία με την αντίστοιχη σήμανση, η οποία έχει σκοπό να ενημερώνει τον αναγνώστη για το ότι τα δημοσιεύματα των Μέσων εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων χωρών.

Στο συγκεκριμένο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο είχαν επιβληθεί και άλλα πρόστιμα τις προηγούμενες εβδομάδες, τα οποία επικριτές του μέτρου θεωρούν πως επιδιώκουν είτε να περιορίσουν τέτοια δίκτυα τις δραστηριότητές τους στην Ρωσία είτε να απομακρυνθούν από την χώρα.

Ο Αντρέι Σάρι, διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας του RFE/RL’s, δήλωσε στο πρακτορείο RIA ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση για την επιβολή του τελευταίου προστίμου.

Ποιους αφορά ο νόμος περί “πρακτόρων ξένης χώρας”

Ο νόμος περί “πρακτόρων ξένης χώρας” δίνει στις αρχές το δικαίωμα να καταχωρούν μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χορηγίες από το εξωτερικό για την πολιτική τους δραστηριότητα, ως «πράκτορες ξένης χώρας».

Ο νόμος υποβάλλει τις οργανώσεις αυτές σε γραφειοκρατικούς και επιτόπιους ελέγχους όπως και να επισυνάπτουν στις δημοσιεύσεις τους την ετικέτα «πράκτορας ξένης χώρας». Πρέπει επίσης να αναφέρουν τις δαπάνες και τις πηγές χρηματοδότησής τους. Συμπεριλαμβάνει, εκτός από Μέσα Ενημέρωσης, φυσικά πρόσωπα και bloggers.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα