ΑΘΗΝΑ
08:41
|
17.05.2022
Ανησυχεί η επανεμφάνιση του ιού τρεις μήνες μετά την ανακήρυξη του τέλους της 11ης επιδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια γυναίκα, ηλικίας 60 ετών, είναι το δεύτερο επιβεβαιωμένο θύμα του ιού Έμπολα στο Βόρειο Κίβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό σε διάστημα μίας εβδομάδας αυξάνοντας τις ανησυχίες για επανεμφάνιση της νόσου ενώ μόλις πριν από τρεις μήνες είχε κηρυχθεί το τέλος της επιδημίας.

Ο θάνατος της 60χρονης επιβεβαιώθηκε από τεχνική επιτροπή του περιφερειακού υπουργείου Υγείας. Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η 60χρονη είχε έρθει σε επαφή με γυναίκα που απεβίωσε από τον ιό Έμπολα στις 4 Φεβρουαρίου και η οποία ήταν παντρεμένη με άνδρα που νόησε και επέζησε της νόσου.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης η γυναίκα που απεβίωσε εμφάνισε συμπτώματα για πρώτη φορά στις 22 Ιανουαρίου. Τα συμπτώματά της ήταν πονοκέφαλος και σωματική κόπωση κάνοντας τους υγειονομικούς να πιστέψουν πως είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.  Τα τοπικά ΜΜΕ καταγγέλλουν επίσης ότι η 60χρονη ετάφη με τον παραδοσιακό τρόπο και όχι βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τους θετικούς στον ιό Έμπολα.  

Μετά τον πρώτο θάνατο από τον ιό Έμπολα στη Λ.Δ. του Κονγκό  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε ομάδα επιδημιολόγων. Ο υπουργός Υγείας Ετενί Λονγκοντό σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση, διευκρίνισε ότι το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα εντοπίστηκε στο χωριό Μπιένα, στην επαρχία Βόρειο Κίβου.

Από το 2018 έως το 2020 ο ιός Έμπολα στοίχισε τη ζωή περισσότερων από 2.000 ανθρώπων. Ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1976 και έκτοτε έχουν υπάρξει 11 επιδημίες με φονικότερη την 10η του 2018. Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί είναι ο πυρετός, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, η διάρροια. Το 2018 η ΛΔ Κονγκό κατέφυγε για πρώτη φορά, στον εμβολιασμό 320.000 και πλέον ανθρώπων στο Βόρειο Κίβου, με προϊόντα που παρήγαγαν δύο φαρμακευτικές εταιρείες ( Merck και Johnson&Johnson).

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Περίπου 260 στρατιωτικοί έφυγαν από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ

ΕΟΔΥ: Πού μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Άστατος καιρός αλλά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Δεύτερη παγκοσμίως στις Γαλάζιες Σημαίες η Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα