ΑΘΗΝΑ
10:16
|
18.05.2024
Η δραστική ουσία, σεμαγλουτίδη που βρίσκεται σε φάρμακο κατά του διαβήτη "αιχμαλωτίζει" το σύστημα ρύθμισης της όρεξης στον εγκέφαλο και μειώνει την όρεξη.
diet
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το “ιερό δισκοπότηρο” του αδυνατίσματος στην ουσία Semaglutide ισχυρίζονται πως βρήκαν ομάδες ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) σύμφωνα τουλάχιστον με το πόρισμα έρευνας που δημοσιεύτηκε τελευταία στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Σε εκτενές ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης, αναφέρεται πως η δραστική ουσία, σεμαγλουτίδη “αιχμαλωτίζει” το σύστημα ρύθμισης της όρεξης στον εγκέφαλο και μειώνει την όρεξη.

Οι ειδικοί αισιοδοξούν πως η ουσία που βρίσκεται στο φάρμακο της εταιρίας Novo Nordisk (που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα ως σκεύασμα για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2) μπορεί να πάρει επέκταση της έγκρισής του ώστε να χορηγείται και σε ενηλίκους με παχυσαρκία.

Image result for Novo Nordisk

Σε κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περίπου 2000 άτομα σε 129 ερευνητικά κέντρα 16 χωρών χορηγήθηκε η ουσία σεμαγλουτίδη για 68 εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό, το σωματικό βάρος των παχύσαρκων ατόμων μειώθηκε κατά μέσο όρο 15%.

Ωστόσο στο ένα τρίτο των ατόμων που συμμετείχαν στις δοκιμές το σωματικό βάρος μειώθηκε πάνω από 20%.

Όσοι από τους συμμετέχοντες έπαιρναν ψευδο-φάρμακο (εικονικό φάρμακο, placebo) είδαν μείωση βάρους 2,4%.

Παρόλα αυτά φαίνεται πως η χρήση της σεμαγλουτίδης δεν είναι “πανάκεια”. Το αποτέλεσμα μείωσης της όρεξης (και συνεπώς και του βάρους) διαρκεί όσο και η χρήση του φαρμάκου. Κάποιοι από τους ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή διαπίστωσαν πως με το που σταμάτησαν τη λήψη της σεμαγλουτίδης, ξαναπήραν το βάρος που είχαν χάσει…

Image result for υπέρβαρους και παχύσαρκους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα