ΑΘΗΝΑ
22:35
|
08.05.2024
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου έδωσε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο τουρκικό κανάλι TRT Haber
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τους υψηλούς τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400 και της σχέσης που διατηρούν με τους Κούρδους της Συρίας συντηρεί η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό τουλάχιστον αποδείχθηκε απόψε με την “εφ’ όλης της ύλης” συνέντευξη που έδωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν (εκπρόσωπός του Τούρκου προέδρου) στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

“Προκλητικός” ο Μητσοτάκης

Ο Καλίν επέλεξε να απαντήσει πρώτα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή πρόσφατο σχόλιο στις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν. Ο Καλίν, δίχως να επεκταθεί, αρκέστηκε να ανταποδώσει τον χαρακτηρισμό του “προκλητικού” στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ στη συνέχεια αξιολόγησε τη χτεσινή συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο ΣΚΑΪ λέγοντας πως προέβη σε “πιο εποικοδομητικές” δηλώσεις.

Αναφερόμενος στον 61ο γύρο διερευνητικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη (25/1) ο Καλίν εκτίμησε πως “πήγε καλά”, τονίζοντας πως ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει πως πρέπει “να δώσουμε τη διπλωματία μια ευκαιρία”.

Λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Ο Ιμπραχίμ Καλίν επανέλαβε τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν πως στο Κυπριακό συζητά μόνον “λύση δύο κρατών”, ισχυριζόμενος πως τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στη βόρεια Κύπρο … “είναι εκεί ως εγγυητής της ειρήνης στην Κύπρο …και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί ως εγγυητής“.

Υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για πάνω από 40 χρόνια δεν απέδωσαν αποτελέσματα. Τόνισε πως δημιουργήθηκε ένα μοντέλο δύο κοινοτήτων.Επέρριψε δε την ευθύνη για την αποτυχία των πολυετών διαπραγματεύσεων στην Αθήνα λέγοντας πως “αν κοιτάξετε την ιστορία, ήταν η ελληνική πλευρά που άφησε το τραπέζι στις συνομιλίες”.

Οι τριβές με τις ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις των ΗΠΑ για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 επέμεινε πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως συζήτησε πρόσφατα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ το θέμα των ρωσικών πυραύλων, το θέμα του Γκιουλέν αλλά και των σχέσεων της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους της Συρίας λέγοντας πως πρέπει “να λήξουν”. Ισχυρίστηκε δε πως χάρη στην “αποφασιστικότητα” του Τούρκου προέδρου εμποδίστηκε με τις τρεις διαδοχικές χερσαίες επιθέσεις η δημιουργία “τρομοκρατικού διαδρόμου” των κουρδικών δυνάμεων YPG στη βόρεια Συρία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αμερικανικές πιέσεις με στόχο την άμεση αποφυλακιση του Τούρκου αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, κάλεσε τις ΗΠΑ “να σεβαστούν” τη δικαστική διαδικασία. “Υπάρχει μια συνεχής διαδικασία” είπε…

Ερωτηθείς για την δήλωση που έκανε την περασμένη Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ περί πιθανής “μερικής ενεργοποίησης” του συστήματος των ρωσικών πυραύλων στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, απάντησε πως “παρανοήθηκε”, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Σε κάθε περίπτωση εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι διαφορές Τουρκίας και ΗΠΑ μπορούν να επιλυθούν “μέσω διαλόγου”. Προέβλεψε πως είναι πιθανή μέσα στις επόμενες μέρες η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας και η συνάντηση των προέδρων Μπάιντεν και Ερντογάν “μέσα στις επόμενες βδομάδες”!

Νέα εποχή” στις σχέσεις με την ΕΕ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου ρωτήθηκε και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Έχουμε “πολλή κινητικότητα” στις σχέσεις με την ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα και πολλά άλλα θέματα.

“Οι καλές σχέσεις είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον” ανέφερε προβλέποντας πως εάν συνεργαστούν και οι δύο πλευρές “θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές”. Και κατέληξε: “Αν πολεμήσουμε, θα καταναλώσουμε την ενέργειά μας αμοιβαία. Δεν έχουμε εγκαταλείψει την ιδέα μας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ. οικονομική, ασφάλεια, πολιτική … “

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα