Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του “νομοσχέδιου Λιβάνιου πρώην Πέτσα” , ζητούν το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα και στο Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και πολλά ακόμη καλλιτεχνικά σωματεία που καλούν στην Πανκαλλιτεχνική συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη 11/2, στις 12.00, στα Προπύλαια, διεκδικώντας παράλληλα από την κυβέρνηση, την ουσιαστική στήριξη των καλλιτεχνών.
Το εν λόγω άρθρο, που αποτελεί κατάφορη απειλή κατά της καλλιτεχνικής έκφρασης, εντάσσεται στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά στην παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα και το οποίο θα συζητηθεί την ίδια μέρα στην Επιτροπή της Βουλής.
Τα σωματεία στηλιτεύουν τον “τρομονόμο” που στοχεύει να επιβληθεί στον οπτικοακουστικό τομέα, προβλέποντας ποινές φυλάκισης από 3 έως 5 χρόνια σε καλλιτέχνες που, υποτίθεται ότι το έργο τους υποκινεί σε βία ή μίσος και θεωρείται δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα.
Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν ήδη γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης με το πρόσχημα ότι στίχοι που αναφέρουν «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν απέναντι στις ειδικές δυνάμεις” ωραιοποιούν την τρομοκρατία.
Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, διώχθηκαν μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, και ακαδημαϊκοί που θεωρήθηκε ότι μέσω του έργου τους εναντιώνονται στην πολιτική του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.
Οι καλλιτέχνες τονίζουν ότι παλεύουν με την εξαθλίωση και βρίσκονται σε διαρκή αγώνα επιβίωσης και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύτηκε την πανδημία, το φόβο και τις απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, για να περάσει βαθιά αντιλαϊκά μέτρα.
Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται τώρα, ως θρυαλλίδα στην μαζική οργή των καλλιτεχνών, το “νομοσχέδιο Λιβάνιου”, πρώην “Πέτσα” βάσει του οποίου το καλλιτεχνικό υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, αλλά θα “κατεβαίνει” άμεσα, ενώ ο δημιουργός του (χρήστης) θα διώκεται ποινικά.
Η ανακοίνωση του ΕΕΤΕ
Ένα χρόνο σχεδόν από την αρχή της πανδημίας, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει, όταν τόσους μήνες με ευθύνη της, αφήνει ακόμα αθωράκιστο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό με κόστος την λαϊκή υγεία και τη ζωή του λαού, όταν ένα μέρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων καταστρέφεται ολοκληρωτικά, όταν οι καλλιτέχνες παλεύουν με την εξαθλίωση και βρίσκονται σε διαρκή αγωνία επιβίωσης.
Ο κόσμος της Τέχνης θα πρέπει να μετρήσει τι έκανε και κύρια τι δεν έκανε η Κυβέρνηση για τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού.
Η Κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την πανδημία, το φόβο και τις απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, για να περάσει σαρωτικά, πολλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, βαθιά αντιλαϊκά μέτρα. Από την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο, και την καταδίκη σε τριετή ανεργία όσων καλλιτεχνών εκπαιδευτικών δεν έφτασε (για πολλούς τενχικούς λόγους και με ευθύνη της Κυβέρνησης) το παράβολο στο Υπουργείο Παιδείας, τους νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και την υποβάθμιση της παρεχόμενης Παιδείας, στους αντιλαϊκούς νόμους για το ασφαλιστικό σύστημα και τις ελαστικές- εργασιακές σχέσεις, στη θέσπιση της αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ, στις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων και των λαϊκών κινητοποιήσεων, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην καταστροφή αρχαιοτήτων, στη δημιουργία θεσμών ενίσχυσης της παρέμβασης του επιχειρηματικού κεφαλαίου στην τέχνη σε βάρος των δημιουργών (ΕKOME , ΑΚΡΟΠΟΛ) κ.α.
Στο διάστημα αυτό, κανένα ζήτημα των καλλιτεχνών δεν περπάτησε και αυτή ακόμα η αγορά 245 εικαστικών έργων από το ΕΕΤΕ, την οποία χρηματοδότησε η κυβέρνηση συνολικά με 300.000,00 ευρώ, αφορά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των εικαστικών καλλιτεχνών που είναι πάνω από 6.500. Θέματα κοινωνικής ασφάλισης, κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων, καλλιτεχνικών διαγωνισμών για τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα και την τέχνη στο δημόσιο χώρο, παρά τις προτάσεις μας, δεν προχώρησαν.
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ σας καλεί να συμμετέχετε στην κινητοποίηση των καλλιτεχνικών φορέων με αιτήματα:
- Την ουσιαστική οικονομική στήριξη -μέσα από το μητρώο του ΕΕΤΕ- των εικαστικών καλλιτεχνών που σήμερα δίνουν αγώνα επιβίωσης, για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση , είτε έχουν ανάλογο ΚΑΔ στην Εφορία, είτε βιοπορίζονται με «τίτλους κτήσης». Να οριστεί άμεσα ως περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο μας. Πίστωση στους λογαριασμούς των καλλιτεχνών στην αρχή κάθε μήνα.
- Να ανοίξουν οι πολιτιστικοί χώροι εργασίας των καλλιτεχνών (μουσικές σκηνές, θέατρα, εκθεσιακοί χώροι, Μουσεία, Καλλιτεχνικές Σχολές, καλλιτεχνικά εργαστήρια στους Δήμους, μαθήματα στα εργαστήρια κλπ) με μέτρα προστασίας της υγείας και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
- Διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν. Να καταργηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος των εργαζόμενων (πλειστηριασμοί, εξώσεις, κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων). Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους σε κάθε εργαζόμενο και στην οικογένειά του τα βασικά αγαθά: εισόδημα, φαγητό, θέρμανση, ρεύμα, τηλέφωνοίντερνετ, νερό.
- Να διασφαλιστεί η απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων για τους δημιουργούς στο διαδίκτυο
- Διεκδικούμε την άμεση εφαρμογή του νόμου διάθεσης του 1% της δαπάνης δημοσίων κτιρίων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου για τη δημιουργία και τοποθέτηση σε αυτά έργων εικαστικών τεχνών / Δημόσιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς για την τέχνη στο δημόσιο χώρο.
Αγαπητοί Συνάδελφοι
ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΖΗΤΗΜΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ»
Το ΔΣ συνυπογράφει σε κοινό ψήφισμα των καλλιτεχνικών φορέων για τον νέο «τρομονόμο» που βρίσκει την πρώτη εφαρμογή του στα οπτικοακουστικά:
«Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή – ψηφίζεται στις 11/02 – , νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», γνωστό ως «Πέτσα»).
Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α , 187β – που κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».
Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.
Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν», απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!!
Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!!
Ο «τρομονόμος» υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.
Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!
Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.
Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ”νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην «Πέτσα»!»
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 / 2 / 2021 , στις 12.00, στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ στην συγκέντρωση που διοργανώνουν τα καλλιτεχνικά σωματεία