ΑΘΗΝΑ
16:15
|
05.07.2024
Τα βήματα Τραμπ συνεχίζει ο Μπάιντεν δεσμευόμενος στο Πεντάγωνο ότι θα αντιμετωπίσει τις κινεζικές προκλήσεις ακόμη και με τη βία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με φόντο τις “επισκέψεις” του αμερικανικού ναυτικού στο κατώφλι της Κίνας, ο Τζο Μπάιντεν, κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Πεντάγωνο την Τετάρτη (10/2), ανακοίνωσε ότι συγκροτεί ειδική task force για να αξιολογήσει την στρατηγική των ΗΠΑ έναντι του Πεκίνου, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει τις “αυξανόμενες κινεζικές προκλήσεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή”.

Κάτι τέτοιο τόνισε “θα απαιτήσει συλλογική κυβερνητική προσπάθεια, διμερή συνεργασία στο Κογκρέσο, ισχυρές συμμαχίες και εταίρους”.

Οι τομείς που θα καλύψει η ειδική ομάδα, περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τη στρατηγική, τις επιχειρησιακές έννοιες, τις πληροφορίες, τη διαχείριση δύναμης, την τεχνολογία και τις αμυντικές σχέσεις με την Κίνα.

“Η ειδική ομάδα θα λειτουργήσει γρήγορα, μαζί με πολιτικούς και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες σε ολόκληρο το Υπουργείο για να παράσχει εντός των επόμενων μηνών συστάσεις στον υπουργό Όστιν για τις βασικές προτεραιότητες και τις κομβικές αποφάσεις, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια ισχυρή πορεία προς τα εμπρός σε θέματα που σχετίζονται με την Κίνα. Έτσι, θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της Κίνας και θα διασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός θα κερδίσει τον ανταγωνισμό στο μέλλον” δήλωσε ο Μπάιντεν, καθιστώντας ωστόσο ασαφές το αν η κυβέρνησή του θα συνεχίσει ν’ ακολουθεί πιστά τη γραμμή Τραμ έναντι της Κίνας.

Η ειδική ομάδα, η οποία θα απασχολεί έως και 15 πολιτικούς και ένστολους υπαλλήλους του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, θα διευθύνεται από τον Ειδικό Βοηθό του Πενταγώνου, δρ Έλι Ράτνερ και θα παραδόσει τα “ευρήματά της” στον Λόιντι Όστιν εντός τεσσάρων μηνών.

Αναλαμβάνοντας το αξίωμά του προέδρου πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο Μπάιντεν συνέχισε να πατά στη γραμμή Τραμπ στέλνοντας το Αμερικανικό ναυτικό στην αυλή της Νότιας Κίνας για “περιπολίες ρουτίνας”. Το Πεντάγωνο του Τραμπ πραγματοποιούσε συχνά παρόμοιες “αποστολές” τις οποίες η Κίνα καταδίκαζε ως προκλητικές τονίζοντας ότι “παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της μιας Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό πλοίο USS John S. McCain διέσχισε την Πέμπτη (4/2) το Στενό της Ταϊβάν για πρώτη φορά από την ανάληψη της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Επίσης, η μέχρι στιγμής ρητορική που χρησιμοποιεί έναντι της Κίνας αναφορικά με την πανδημία αλλά και τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, θυμίζει εκείνη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ανακοινώνοντας την task force την Τετάρτη, ο Μπάιντεν προχώρησε ακόμη περισσότερο στις δεσμεύσεις του εναντίον του Πεκίνου, προειδοποιώντας ότι “δεν θα δίσταζε ποτέ να χρησιμοποιήσει βία”, αν και σημείωσε ότι η στρατιωτική δράση πρέπει να είναι η “έσχατη λύση”.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκη Κεραμέως: «Fake news» η εξαήμερη εργασία

Καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας ο Φρέντι Μπελέρης

Ο Λούλα φοβάται… μη γίνει Μπάιντεν

Οργή Μπορέλ για την επίσκεψη Όρμπαν στη Μόσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα