ΑΘΗΝΑ
06:44
|
04.05.2024
Συνεργάστηκε με τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς, ενώ αξεπέραστη θεωρείται η ερμηνεία του στο «Σφαγείο» του Μίκη Θεοδωράκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε ο σπουδαίος τραγουδιστής, Αντώνης Καλογιάννης σε ηλικία 81 ετών. Την είδηση έκανε γνωστή ο γαμπρός του, δημοσιογράφος και εκδότης, Τάσος Μπούρας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αντώνης Καλογιάννης γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1940.

Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 έφυγε στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη και δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες που είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας.

Το 1970 αποφυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης και μαζί του θα δώσουν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας. Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επιστρέφει στην Ελλάδα και τραγουδά σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα.

Είχε ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη, του Αργύρη Κουνάδη καθώς και -μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού- στο δίσκο του Δήμου Μούτση «Συνοικισμός Α», που κυκλοφόρησε το 1972.

Επίσης -μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη- στο δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», που κυκλοφόρησε το 1979.

Ο Αντώνης Καλογιάννης, ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο το 1966. Την ίδια χρονιά τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και έδωσε τις πρώτες του συναυλίας στην τότε Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην Ελλάδα.

Αξεπέραστη θεωρείται η ερμηνεία του στο «Σφαγείο» του Μίκη Θεοδωράκη, τραγούδι-σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Τα τελευταία χρόνια η υγεία του ήταν ταλαιπωρημένη.

Πηγές: In.gr, Έθνος

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι άλλη τοξικότητα

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα