ΑΘΗΝΑ
10:01
|
30.03.2023
Επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν και την επιστροφή των δύο χωρών στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη πολιτική και διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσει τις τελευταίες βδομάδες το Κατάρ με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν και την επιστροφή των δύο χωρών στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε σήμερα με δηλώσεις του ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών, σείχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Ο Καταριανός υπουργός δήλωσε σήμερα πως τις τελευταίες μέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία αφενός με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρόμπερτ Μάλεϊ, αφετέρου με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Απέφυγε να αποκαλύψει τι ακριβώς συζήτησε μαζί τους και εάν κατέληξαν σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα ή αποτέλεσμα. Ανέφερε ωστόσο με νόημα (σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του καταριανού πρακτορείου ειδήσεων QNA) ότι το Κατάρ έχει “στρατηγικούς δεσμούς και με τις δύο χώρες” και καταβάλλει προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης “μέσω πολιτικής και διπλωματικής διαδικασίας για επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία”.

Ο περιφερειακός ρόλος του Κατάρ είναι αναβαθμισμένος μετά την διακήρυξη της αλ Ούλα που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου τερματίζοντας την τριετή διένεξη στις σχέσεις του Κατάρ με τις περισσότερες μοναρχίες του Κόλπου και την Αίγυπτο.

Η διένεξη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 με αφορμή τις κατηγορίες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου σχετικά με την ανάμιξη του Κατάρ στις εσωτερικές τους υποθέσεις (μεταξύ άλλων μέσω του δορυφορικού σταθμού αλ Τζαζίρα),την ανάληψη ρόλου “κρατικού χορηγού τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πρόστιμο 12.000 ευρώ απειλείται Γαλλίδα που προσέβαλε τον Μακρόν στο Facebook

Νότια Κορέα: Παραμένει ο κίνδυνος από τη Φουκουσίμα

Επιστρέφει στη Βραζιλία ο πρώην πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου

Πανελλαδική στάση εργασίας από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα