ΑΘΗΝΑ
04:34
|
02.05.2024
Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις επικαλούμενες πιθανή "υπονόμευση" της "διατλαντικής ασφάλειας"...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εργαλειοποίηση των κυρώσεων για τον ρωσο-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν αποκλείουν πλέον οι ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν την συμφωνία για τη δημιουργία του “κακή” επειδή “χωρίζει την Ευρώπη” και “εξαρτά ενεργειακά” την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη από τη Ρωσία.

Την προειδοποίηση απηύθυνε απόψε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Νεντ Πράις απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου TASS με αφορμή δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό υποστήριζε ότι  εκπρόσωποι της Γερμανίας, της ΕΕ και εμπειρογνώμονες συζητούν με τις ΗΠΑ το επίμαχο αγωγό.

Image result for νορντ στριμ 2

“Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι μια κακή συμφωνία. Ο Nord Stream 2 χωρίζει την Ευρώπη, υποβάλλει την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη σε χειραγώγηση εκ μέρους της Ρωσίας και έρχεται σε αντίθεση με τους διακηρυγμένους στόχους της Ευρώπης στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας” δήλωσε.

Και πρόσθεσε: “Θα παρακολουθούμε την δραστηριότητα σε σχέση με την ολοκλήρωση είτε την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου και εάν θα υπάρξει τέτοια δραστηριότητα, θα ληφθεί απόφαση για τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων. Οι κυρώσεις συνιστούν απλώς ένα από τα πολλά σημαντικά εργαλεία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη κάνει παρόμοιες δηλώσεις”.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ “θα συνεχίσουν να συνεργάζονται” με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να διασφαλίσουν ότι “η Ευρώπη διαθέτει ένα αξιόπιστο δίκτυο διαφοροποιημένων πηγών ενέργειας, το οποίο δεν υπονομεύει την συλλογική μας ασφάλεια”.

Ακολούθως κατέληξε με την άποψη πως ο αγωγός Νορντ Στριμ 2 και η δεύτερη διακλάδωση του Turkish Stream επιδιώκουν να ενισχύσουν τους “ρωσικούς μοχλούς επιρροής” στους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ “και να υπονομεύσουν την διατλαντική ασφάλεια”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα