ΑΘΗΝΑ
08:17
|
25.04.2024
Η συνολική μείωση του ΑΕΠ το 2020 ήταν υπερδιπλάσια από αυτή της οικονομικής κρίσης του 2009.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα σημειώνοντας αρνητικό “ρεκόρ” εκατονταετίας καθώς το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,9% το 2020! Αυτό αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία από τη Βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία που ανακοινώθηκαν σήμερα ανάβοντας φωτιές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του Βρετανού Συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 (Oκτώβριος-Δεκέμβριος) καταγράφηκε παρόλα αυτά αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ αλλά δεν ήταν αρκετή για να ισοσταθμίσει τη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ στη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν (άνοιξη 2020). Η συνολική μείωση του ΑΕΠ το 2020 ήταν υπερδιπλάσια από αυτή της οικονομικής κρίσης του 2009 οπότε η μείωση του ΑΕΠ μετρήθηκε στο 4,1%.

Οι αναλυτές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμούν ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε με πρωτοφανείς ρυθμούς που είχε να καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια.

Ο επικεφαλής οικονομολόγων στην Τράπεζα της Αγγλίας, Άντι Χαλντέιν, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προβλέποντας πως όταν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και τερματιστούν οι περιορισμοί θα έρθει “άνοιξη” στην οικονομία. Δεν είναι όμως όλοι τόσο αισιόδοξοι!

Η βρετανική εφημερίδα Independent επισημαίνει πως υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το πώς θα κινηθεί η οικονομία της χώρας το 2021 καθώς κάποιοι αναλυτές προβλέπουν έκρηξη της ανεργίας μόλις τερματιστούν οι επιδοτήσεις της μισθοδοσίας εργαζομένων που έχουν τεθεί αναγκαστικά σε αργία.

Σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα εκτιμά πως η συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ δεν είναι μόνον η χειρότερη των τελευταίων 100 χρόνων αλλά η μεγαλύτερη των τελευταίων 500 ετών, συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με το λεγόμενο “Μεγάλο Χειμώνα” , καθώς ο παγετός “σάρωσε” τη διετία 1708-1709 την οικονομία της Βρετανίας και άλλων χωρών της βόρειας Ευρώπης.

Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε, πως πέρα από τις σαρωτικές επιπτώσεις της πανδημίας, η βρετανική οικονομία δοκιμάζεται και από τις συνέπειες ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit), ο απόηχος του οποίου ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα