ΑΘΗΝΑ
03:25
|
04.05.2024
“Έφυγε” στα 79 του από μια σπάνια μορφή καρκίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 79 έφυγε από τη ζωή ο Τσικ Κορία, ο βραβευμένος με πολλά Grammy μουσικός της τζαζ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του εκλιπόντος βιρτουόζου πιανίστα.

Ο Τσικ Κορία με μια καριέρα άνω των 50 ετών πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου από σπάνια μορφή καρκίνου, με την οποία είχε μόλις πρόσφατα διαγνωστεί. Κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ του το 2020. Είναι ο τέταρτος μουσικός με τις περισσότερες υποψηφιότητες και διακρίσεις στην ιστορία των μουσικών βραβείων Grammy. Ο Τσικ Κορία κέρδισε το εν λόγω βραβείο 23 φορές.

“Υπήρξε ένας αγαπητός σύζυγος, πατέρας και παππούς κι ένας σπουδαίος μέντορας και φίλος. Μέσα από το έργο του και μέσα από δεκαετίες περιοδειών ανά τον κόσμο άγγιξε και ενέπνευσε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. “Αν και θα ήταν ο πρώτος που θα έλεγε ότι η μουσική του λέει περισσότερα από τα λόγια, σε κάθε περίπτωση είχε ένα μήνυμα για όλους όσους γνώριζε και αγαπούσε και τον αγαπούσαν”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

It is with great sadness we announce that on February 9th, Chick Corea passed away at the age of 79, from a rare form of…

Posted by Chick Corea on Thursday, February 11, 2021

“Ελπίζω ότι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να παίξουν, να γράψουν, να εκτελέσουν ή να δημιουργήσουν με οποιονδήποτε τρόπο, θα το κάνουν. Αν όχι για τον εαυτό σας, τότε για τους υπόλοιπους. Δεν είναι μόνο ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους καλλιτέχνες, αλλά κι ότι έχει επίσης πολλή πλάκα. Και στους καταπληκτικούς μουσικούς φίλους μου που ήταν σαν οικογένεια για μένα όσο τους γνώριζα: Ήταν ευλογία και τιμή να μαθαίνω και να παίζω με όλους εσάς. Η αποστολή μου ήταν πάντα να φέρνω τη χαρά της δημιουργίας οπουδήποτε μπορούσα, και το έκανα με όλους τους καλλιτέχνες που θαυμάζω τόσο πολύ – αυτός ήταν ο πλούτος της ζωής μου”, καταλήγει το μήνυμα στο Facebook.

Τη δεκαετία του ’60 ο Κορία συνεργάστηκε με τον Μάιλς Ντέιβις, ενώ με τη δική του μπάντα “Return to Forever” πρωτοστάτησε στο κίνημα της τζαζ fusion. Από τις πιο γνωστές του επιτυχίες ήταν το “Spain” και το “500 Miles High”.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο BBC τον περασμένο Νοέμβριο ο Κορία είχε δηλώσει ότι αυτήν την περίοδο των λοκντάουν την αφιερώνει δουλεύοντας πάνω σε καινούργια πρότζεκτ ενώ τόνισε πως ανυπομονούσε να βρεθεί ξανά πάνω στην σκηνή και να παίξει ζωντανά μουσική για το κοινό του.

Γεννήθηκε στο Τσέλσι της Μασαχουσέτης το 1941 και, καθώς ο πατέρας του ήταν μουσικός, μεγάλωσε ακούγοντας Μότσαρτ, Μπαχ και Μπετόβεν, αλλά και τη μουσική του Τσάρλι Πάρκερ, του Μπαντ Πάουελ, του Λέστερ Γιανγκ και του Χόρας Σίλβερ, ο οποίος μάλιστα του άσκησε ιδιαίτερη επιρροή.

“Ο Τσικ Κορέα ήταν ο μεγαλύτερος μετρ του αυτοσχεδιασμού που έχω γνωρίσει”, έγραψε στο Instagram ο Τζον Μάγερ, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον εκλιπόντα. “Κανείς άλλος δεν ήταν τόσο εναρμονισμένος με την κάθε στιγμή όσο εκείνος, κανείς άλλος δεν άλλαζε το παίξιμό μου τόσο εύκολα με το πρώτο ερέθισμα από τους μουσικούς που τον πλαισίωναν. Ακόμα κι όταν κάποιος έπαιζε μια λάθος νότα, θα την έπιανε στον αέρα και θα συνέχιζε πάνω σε αυτό το μοτίβο σαν να μας έλεγε ‘όλα τα πράγματα έχουν την αξία τους είτε τα βλέπεις είτε δεν τα βλέπεις’. Η απώλειά του είναι ανυπολόγιστη”, κατέληξε.

Πηγή: BBC, Rolling Stone

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι άλλη τοξικότητα

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα