ΑΘΗΝΑ
00:13
|
20.11.2024
Ενώ o Ν.Δένδιας στη συνάντηση με τον Ιρακινό ομόλογό του κατήγγειλε τις επιθέσεις της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσειες στο Βόρειο Ιράκ στηλίτευσε σήμερα, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντώντας τον Ιρακινό ομόλογό του, Φουάντ Χουσείν στην Αθήνα, για δεύτερη μέρα (μετά το χτεσινό Φόρουμ Φιλίας με αραβικές χώρες, τη Γαλλία και την Κύπρο).

“Η Ελλάδα καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες ονομάζονται κατ’ ευφημισμό ειρηνευτικές επιχειρήσεις.Εμείς πιστεύουμε σαν θέμα αρχής ότι οι διαφορές επιλύονται ειρηνικά στη βάση του διεθνούς δικαίου.Η απειλή βίας, η χρήση βίας δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει...” είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στις κλιμακούμενες επιθέσεις του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.

Σε άλλο σημείο κατήγγειλε τις προσπάθειες ορισμένων ξένων “κέντρων” να διαστρεβλώσουν, να κατηγορήσουν και να ξεσπάσουν με ύβρεις κατά του χτεσινού επιτυχούς Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα (μεταξύ Ελλάδας,Κύπρου και Αιγύπτου με Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Γαλλία μέσω τηλεδιάσκεψης).

Σε επόμενο σημείο, ο Έλληνας υπουργός εξήγησε ότι το Φόρουμ Φιλίας δεν είναι συμμαχία, ούτε στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. “Είναι μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες εκτός από αυτές που ήδη συμμετέχουν, που σέβονται το διεθνές δίκαιο και υποστηρίζουν την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Βαγδάτης εκτίμησε ότι βρίσκονται σε καλό σημείο παρά το γεγονός ότι είχαν παραμεληθεί για αρκετά χρόνια. Εξήρε τα κοινά σημεία μεταξύ των λαών αμφοτέρων χωρών αλλά και το γεγονός πως Ελλάδα και Ιράκ είναι κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών.

Εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ειδικά στους τομείς των Ανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των κατασκευών, των αγροτικών προϊόντων και του τουρισμού. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι “πολύ μεγάλος πελάτης” του ιρακινού πετρελαίου και υποσχέθηκε να επιστρέψει στη Βαγδάτη το συντομότερο διοργανώνοντας παράλληλα και μία ελληνική εμπορική αποστολή μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Κατά τα άλλα, υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες είναι “σταθερά προσηλωμένες στις αξίες που πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη”, σταθερά “προσηλωμένες στον πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο” και στην προάσπιση “της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή”. Διαβεβαίωσε τέλος τον Ιρακινό ομόλογό του πως η Ελλάδα στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας θα συνεχίζει να υποστηρίζει το Ιράκ, “αρχής γενομένης από τα θέματα του Ιράκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αφελείς (;) απορίες του Μπορέλ για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Νεκρή 54χρονη στο βόρειο Ισραήλ και 5 τραυματίες από ρουκέτες της Χεζμπολάχ

Η Ρωσία προειδοποιεί για τη ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Εκλογική νίκη του PASTEF στη Σενεγάλη-Παραδέχθηκε την ήττα ο Μάκι Σαλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα