ΑΘΗΝΑ
15:45
|
07.11.2024
Τροποποιείται το άρθρου 8 μετά την παραδοχή Λιβάνιου ότι η τέχνη δεν μπορεί να υπόκειται σε λογοκρισία και σε κανενός είδους περιορισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η τέχνη ως μορφή έκφρασης δεν μπορεί να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό” παραδέχθηκε χθες Πέμπτη (11/2) ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, ανακοινώνοντας την τροποποίηση του επίμαχου άρθρου 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά μέσα που έδινε το πράσινο φως στηνν επιβολή λογοκρισίας στην τέχνη.

Μετά τις μαζικές αντιδράσεις των Ελλήνων καλλιτεχνών στην επίμαχη διάταξη του τρομονόμου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει μερικώς καθώς σύμφωνα με την τροποποίηση, η “λογοκρισία” και οι κυρώσεις θα μετακυλίονται από τους δημιουργούς και τους χρήστες καλλιτεχνικών έργων στους παρόχους, δηλαδή στις πλατφόρμες διαμιρασμού.

“Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά μέσα επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά μη αποδεκτές για μια δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, που αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τον πάροχο περιεχομένου και όχι τον καλλιτέχνη” δήλωσε ο Θοδωρής Λιβάνιος.

“Πολλοί πάροχοι (όπως ενδεικτικά το YouTube), στο πλαίσιο των όρων λειτουργίας που έχουν θεσπίσει, έχουν τη δυνατότητα αποκλεισμού οπτικοακουστικού υλικού αποκλειστικά σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια” πρόσθεσε και συνέχισε: “Επειδή δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου τροποποιείται ως εξής:

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος (Άρθρο 6 της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2010/13)

‘Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού’”.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι “αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32”.

Φυσικά πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η τροποποίηση στο συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο προβλέπει ότι οι πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο οφείλουν να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για την προστασία, μεταξύ άλλων, “του ευρέος κοινού από προγράμματα, βίντεο παραγόμενα από χρήστες και οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις με περιεχόμενο του οποίου η διάδοση συνιστά εγκληματική δράση, δυνάμει και του ενωσιακού δικαίου, και συγκεκριμένα δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος”.

Tέλος επεσήμανε ότι παρά την τροποποίηση, οι κίνδυνοι δεν έχουν εντελώς εξαλειφθεί. Το γεγονός ότι μετακυλίονται οι κυρώσεις από τους δημιουργούς και τους χρήστες καλλιτεχνικών έργων στους παρόχους, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάθε πάροχος να αναπτύξει ελεγκτικούς μηχανισμούς κατά το δοκούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Η Δύση εγκληματεί»: Εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ

Το Ισραήλ σκοτώνει σε νότιο Λίβανο, Μπεκάα, Μπααλμπέκ, προάστια της Βηρυτού

«Η Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι υπόθεση όλων μας»-Εκδήλωση και συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Ο Νοέμβρης, Νοέμβρης και οι φωτιές, φωτιές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα