ΑΘΗΝΑ
20:56
|
19.04.2024
Η υπουργός Υγείας του Περού παραιτήθηκε εξαιτίας σκανδάλου που αφορούσε τον πρώην Πρόεδρο Μαρτίν Βισκάρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Υγείας του Περού παραιτήθηκε εξαιτίας σκανδάλου που αφορούσε τον πρώην Πρόεδρο Μαρτίν Βισκάρα, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση της σειράς εμβολιασμού και εμβολιασμό για τον εαυτό του και τη σύζυγό του μήνες πριν από την έναρξη του προγράμματος.

Η Δρ. Πιλάρ Μαζέτι παραιτήθηκε από τη θέση της την Παρασκευή το βράδυ, μια ημέρα μετά την κατάθεσή της ενώπιον του Περουβιανού Κογκρέσου σχετικά με τον φερόμενο εμβολιασμό του πρώην αφεντικού της. Η παραίτηση ήρθε εν μέσω φήμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ενδέχεται να κατηγορηθεί επίσημα από τους νομοθέτες για το σκάνδαλο.

Το Περού ξεκίνησε την εθνική του προσπάθεια εμβολιασμού την Τρίτη, λίγες ημέρες μετά τη λήψη 300.000 δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 που παράγεται από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinopharm. Πριν από την ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 12.000 εθελοντές, στους οποίους χορηγήθηκε ένεση είτε με το εμβόλιο είτε με εικονικό φάρμακο.

Ο Μαρτίν Βισκάρα, πρώην πρόεδρος του Περού, ισχυρίζεται ότι έλαβε δύο δόσεις εμβολίου τον Οκτώβριο στο πλαίσιο αυτής της δοκιμής. Είπε ότι η συμμετοχή του στο πείραμα ήταν «γενναία» και αντίβαινε στις συμβουλές του πρωθυπουργού του, ο οποίος, ισχυρίστηκε ο Βισκάρα, ανησυχούσε για τους πιθανούς κινδύνους από το εμβόλιο.

«Όταν πήρα την απόφαση να γίνω μέλος των 12.000 εθελοντών, προφανώς ρώτησα τη σύζυγό μου αν ήθελε να συμμετάσχει σε αυτήν την απόφαση και το έκανε», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι δεν ήξερε αν αυτός και ο σύζυγός του έλαβαν το εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο.

Η δημόσια επιβεβαίωση πραγματοποιήθηκε μετά από μια αποκαλυπτική έκθεση από την εφημερίδα Peru 21 την Πέμπτη, η οποία περιέγραφε μια μάλλον λιγότερο ευγενή εικόνα ως προς το τι είχε συμβεί. Η έκθεση ανέφερε ότι διέταξε να λάβει αυτός και η πρώτη κυρία το εμβόλιο, προσπερνώντας ουσιαστικά τη σειρά, και κατέβαλαν προσπάθειες για να το καλύψουν. Η εφημερίδα απέρριψε τον ισχυρισμό του Βισκάρα ότι οι συμμετέχοντες στη δοκιμή έπρεπε να κρατήσουν εμπιστευτική τη συμμετοχή τους, κάτι που ήταν η εξήγησή του για το ότι δεν αποκάλυψε τη συμμετοχή του.

Η Μαζέτι, πλέον πρώην υπουργός Υγείας, είπε στους νομοθέτες ότι δεν γνώριζε τον φερόμενο εμβολιασμό του Βισκάρα, και ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος κανονικά δεν θα αποτελούσε μέρος μιας κλινικής δοκιμής. Κάποια άλλα μέλη του πρώην υπουργικού συμβουλίου του έκαναν παρόμοιες παρατηρήσεις, λέγοντας ότι δεν ήξεραν για τα εμβόλια πριν βγει η αποκαλυπτική έκθεση.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Βισκάρα έλαβε τη δεύτερη δόση από ό,τι κι αν ήταν αυτό με το οποίο εμβολιάστηκε λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν από την δίωξή του. Το Κογκρέσο ψήφισε την καθαίρεσή του στις 9 Νοεμβρίου με την κατηγορία «ηθικής ανικανότητας» να ηγηθεί του Περού λόγω διαφθοράς. Η κακή διαχείριση της επιδημίας Covid-19 ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην πτώση του, η οποία συνέβη δύο μήνες μετά από μια πρώτη αποτυχημένη δίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι νομοθέτες απέτυχαν να καταδικάσουν τον Βισκάρα για άσκηση επιρροής.

Η Μαζέτι ήταν η πέμπτη υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Βισκάρα, η οποία κράτησε λιγότερο από τρία χρόνια, και μετέβη στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Θα την διαδεχθεί ο Δρ. Όσκαρ Ουγκάρτε Ουμπιλούζ, ο οποίος πρόκειται να ορκιστεί το Σάββατο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Το Περού, μια χώρα με 33 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πάνω από 1,2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 και περισσότερους από 43.000 θανάτους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν προτεραιότητα στην προσπάθεια εμβολιασμού.

Ο εν ενεργεία πρόεδρος Φρανσίσκο Σαγκάστι έλαβε το πρώτο του εμβόλιο την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού σε αυτό που το γραφείο του χαρακτήρισε ως κίνηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να ενθαρρύνει τους Περουβιανούς να κάνουν το εμβόλιο. Το ονόμασε «την καλύτερη ασπίδα» ενάντια στην ασθένεια. Εκτός από το εμβόλιο της Sinopharm, το Περού έχει υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα