Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας κατά της χρήσης παιδιών ως στρατιωτών, ο ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία του για την ενδεχόμενη αύξηση της στρατολόγησης των παιδιών, ως μία ακόμη επίπτωση της πανδημίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις ενός αξιωματούχου του ΟΗΕ, είναι ορατό το ενδεχόμενο ώθησης περισσότερων παιδιών στην ένταξή τους σε ένοπλες ομάδες που δρουν στις ζώνες συγκρούσεων, καθώς οι οικογένειες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη φτώχεια λόγω της πανδημίας. Ο ακριβής αριθμός των στρατευμένων παιδιών είναι άγνωστος, αλλά μόνο το 2019 περίπου 7.740 παιδιά – μερικά από την ηλικία των έξι ετών – προσλήφθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως μαχητές ή σε άλλους ρόλους, κυρίως από μη κρατικές ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ..
Με αφορμή την ημέρα της Ερυθράς Χείρας, ή Διεθνής Ημέρα κατά της Χρήσης των Παιδιών ως Στρατιωτών η Ειδικός Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ενοπλες συγκρούσεις, Βιρτζίνια Γκάμπα, δήλωσε ότι ο αριθμός ήταν πιθανό να αυξηθεί ως συνέπεια των δυσκολιών που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Προσέθεσε ότι η απειλή της αύξησης του ποσοσού πρόσληψη παιδιών στο στρατό είναι πραγματική, καθώς οι κοινότητες στερούνται εργασίας και είναι όλο και πιο απομονωμένες λόγω του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επιλογές. Τόνισε πως όλο και περισσότερα παιδιά θα προσελκύονται ή μερικές φορές θα παροτρύνονται από τους γονείς τους να ενταχθούν στον στρατό, ακριβώς επειδή με κάποιο τρόπο πρέπει να τραφούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, σε τουλάχιστον 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Νότιου Σουδάν και της Σομαλίας, κορίτσια και αγόρια εξακολουθούν να αναγκάζονται να ενταχθούν σε ένοπλες ομάδες, είτε με τον ρόλο των μαχητών, είτε ως μάγειρες ή πάροχοι σεξουαλικών υπηρεσιών. Ο ΟΗΕ ζήτησε την παγκόσμια κατάπαυση του πυρός το περασμένο έτος, προκειμένου να διευκολυνθούν τα κράτη στην καταπολέμηση του κορονοϊού, ωστόσο δεν εισακούστηκε. Η Βιρτζίνια Γκάμπα έχει δηλώσει ότι η πανδημία έχει, εκτός των άλλων, δυσχεράνει και τις προσπάθειες προστασίας των παιδιών σε ένοπλες ζώνες.
Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ανησυχεί για την αύξηση των επιθέσεων των ισλαμιστών μαχητών εναντίον παιδιών στην περιοχή Σαχέλ και τη Λίμνη Τσαντ, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών, δολοφονιών και αναγκαστικού εκτοπισμού, σημειώνοντας ότι ο κορονοϊός έχει αλλάξει την τακτική των ένοπλων ομάδων, καθώς, δεδομένου ότι τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολεία, ο στόχος μετατοπίζεται προς το πού βρίσκονται τα παιδιά.
Η πανδημία καθυστέρησε επίσης την πρόοδο στην εφαρμογή της νομοθεσίας σε διάφορες χώρες για την απαγόρευση και την ποινικοποίηση της στρατολόγησης και της χρήσης παιδιών από ένοπλες δυνάμεις και ομάδες, δήλωσε η Γκάμπα, ζητώντας από τους νομοθέτες να δώσουν προτεραιότητα στο ζήτημα.
Ωστόσο, η ίδια δήλωσε πως παρά τις ανησυχητικές τάσεις, σε γενικότερο επίπεδο σημειώνεται πρόοδος στην καταπολέμηση της χρήσης των παιδιών ως στρατιωτών. Στο Νότιο Σουδάν, ο αριθμός των παραβιάσεων εναντίον παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψής τους ως μαχητών, έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) καταδίκασε τον Dominic Ongwen, διοικητή των ανταρτών του Lord’s Resistance Army insurgency και πρώην παιδιού – στρατιώτη, για δεκάδες εγκλήματα, όπως απαγωγές παιδιών και δολοφονίες. Η καταδίκη του Ongwen στο δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη επικροτήθηκε από τον ΟΗΕ, ωστόσο η Βιρτζίνια Γκάμπα δήλωσε ότι μια συντονισμένη προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η παιδική στρατολόγηση. Επεσήμανε πως σε όλα τα κοινά σχέδια δράσης του ΟΗΕ με την κυβέρνηση και με τις ένοπλες ομάδες, καθίσταται εξαιρετικά σαφές ότι ο ΟΗΕ αναμένει να αποκτήση στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματικοί, και το προσωπικό των κρατών συμμετέχουν στις προσλήψεις στρατιωτών.