ΑΘΗΝΑ
09:45
|
24.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε το το Κογκρέσο να περάσει καθολικούς ελέγχους ιστορικού και να απαγορεύσει τα «αυτόματα όπλα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δημοσίευσε μια δήλωση που επιτρέπει μια πιο προσεκτική ματιά στην πολιτική «κοινής λογικής» του για τους νόμους περί όπλων, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, το Κογκρέσο να περάσει καθολικούς ελέγχους ιστορικού και να απαγορεύσει τα «αυτόματα όπλα».

«Σήμερα, καλώ το Κογκρέσο να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής στον νόμο για τα όπλα», δήλωσε ο Μπάιντεν την Κυριακή. Ο χρόνος της ανακοίνωσης συνέπεπτε με την τρίτη επέτειο των πυροβολισμών του Πάρκλαντ, όταν ένας ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ στο γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, σκοτώνοντας 17 και τραυματίζοντας άλλους 17.

Ο Μπάιντεν έχει από καιρό υποσχεθεί να θέσει το βάρος του πίσω από αυστηρότερους νόμους για τα όπλα εάν εκλεγεί πρόεδρος και οι ιδέες του περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κοινών απαιτήσεων που υποστηρίζουν συχνά οι υποστηρικτές του ελέγχου όπλων. Ο πρόεδρος ζητά καθολικούς ελέγχους ιστορικού σε όλες τις πωλήσεις όπλων, απαγόρευση γεμιστήρων υψηλής χωρητικότητας, απαγόρευση «αυτόματων όπλων» και «εξάλειψη της ασυλίας για κατασκευαστές όπλων που εν γνώσει τους βάζουν όπλα πολέμου στους δρόμους μας».

«Το χρωστάμε σε όλους αυτούς που έχουμε χάσει και σε όλους όσους έχουν μείνει πίσω θρηνώντας να κάνουμε μια αλλαγή. Η ώρα για δράση είναι τώρα », είπε ο Μπάιντεν.

Αν και καλεί το Κογκρέσο να ενεργήσει, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα περιμένει τον επόμενη φορά που κάποιος θα ανοίξει πυρ στο πλήθος» για δράση.

Με τους Δημοκρατικούς να κατέχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ένα ομοιόμορφο μοίρασμα στη Γερουσία αφήνοντας την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως την καθοριστική ψήφο, οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε μια ελαφρώς ευνοϊκή θέση όταν πρόκειται για πιθανούς νέους νόμους περί όπλων.

Η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Μπάιντεν «δεσμεύεται προσωπικά» να προωθήσει νέα «μέτρα ασφάλειας όπλων» ενώ βρίσκεται στο αξίωμα.

Οι ηγέτες των ομάδων υπεράσπισης του ελέγχου όπλων συναντήθηκαν επίσης πρόσφατα με τη Σούζαν Ράις, η οποία ηγείται του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου, και τον Σέντρικ Ρίτσμοντ, διευθυντή του Γραφείου Δημόσιας Συνεργασίας του Λευκού Οίκου, και αποχώρησαν με σιγουριά ότι θα προωθηθούν νέοι νόμοι για τα όπλα, όχι μόνο μέσω του Κογκρέσου αλλά και μέσω εκτελεστικής δράσης.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να αναλάβει εκτελεστική δράση και να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα κρατήσουν τα παιδιά και τις κοινότητες αυτής της χώρας ασφαλή», δήλωσε ο Πίτερ Άμπλερ, επικεφαλής της ομάδας ελέγχου όπλων Giffords μετά τη συνάντηση.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα