ΑΘΗΝΑ
06:55
|
14.11.2024
Τόνισε ότι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας συνέβαλαν στην επίσπευση "αναγκαίων μεταρρυθμίσεων"όπως η ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις “ευκαιρίες” που δημιούργησε η πανδημία στην Ελλάδα φαίνεται πως προτιμά να βλέπει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι η νόσος αποκάλυψε τις σημαντικές ελλείψεις του συστήματος δημόσιας υγείας και προκάλεσε, μεταξύ άλλων, τη νέα φτωχοποίηση ενός σημαντικού μέρους των εργαζομένων στην Ελλάδα…

Μιλώντας το απόγευμα στο αμερικανικό δίκτυο Μπλούμπεργκ, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις “ευκαιρίες” αυτές, επισημαίνοντας πως οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας συνέβαλαν ώστε να επισπευσθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας. «Πρώτη φορά υπάρχει η αίσθηση στη χώρα μας ότι το κράτος στηρίζει τον πολίτη και δη τον πλέον αδύναμο» ισχυρίστηκε ο Μητσοτάκης.

Ακολούθως κάλεσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για να αποτρέψει νέα καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων για τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε πως στην Ελλάδα υπάρχουν δυνατότητες και υποδομές για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς τονίζοντας με νόημα ότι το θέμα είναι “στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

Αν και στο ρεπορτάζ που προβάλλει το δίκτυο Μπλούμπεργκ υπάρχει μία σύνοψη των βασικότερων σημείων της συνέντευξης, το ελληνικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ προέβαλε και άλλες πτυχές της συνομιλίας.

Οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν πως σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον Απρίλιο, βοηθούντος και του καιρού “η κατάσταση θα βελτιωθεί σε ό,τι αφορά στη μεταδοτικότητα του ιού”. Αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που επικεντρώνεται στους ανθρώπους άνω των 60 ετών και σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τόνισε το έντονο ενδιαφέρον “πολλών επενδυτών” για την Ελλάδα παρά την πανδημία, θεωρώντας ότι η χώρα “έχει ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία” με ισχυρή ένδειξη τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Ανήγγειλε δε την απόφασή του να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και συγκεκριμένα των 3,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 5,1 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρότασή του για ψηφιακό πιστοποιητικό – “διαβατήριο” εμβολιασμού στην ΕΕ λέγοντας: «Βλέπω ότι πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή την ιδέα (το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού) και ο λόγος είναι ότι οι πολίτες αυτών των χωρών θέλουν να ταξιδέψουν και θέλουν να κάνουμε αυτές τις μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο εύκολες, ειδικά κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα