ΑΘΗΝΑ
12:10
|
20.04.2024
Σχέδια για πολύ προσεκτική και μη αναστρέψιμη έξοδο από τα διαδοχικά λοκντάουν αναζητεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σχεδιασμό μίας προσεκτικής αλλά “δίχως επιστροφή” πορεία εξόδου από το λοκντάουν λόγω της πανδημίας υποσχέθηκε σήμερα πως θα παρουσιάσει ως το τέλος της βδομάδας ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υπολογίζοντας ότι ως τότε θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός 15 εκατομμυρίων ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια πρόοδο που θα είναι προσεκτική, αλλά μη αναστρέψιμη” είπε σήμερα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τονίζοντας: “Αν μπορούμε να το κάνουμε, θα ορίσουμε ημερομηνίες…Αν λόγω του ποσοστού μόλυνσης, πρέπει να… το καθυστερήσουμε για λίγο, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε.

Ο Τζόνσον προγραμματίζει να κάνει διάγγελμα “εξόδου” από το λοκντάουν την επόμενη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου. Εκτίμησε προς το παρόν ότι τα ποσοστά μόλυνσης του νέου κορονοϊού είναι “ακόμη υψηλά”, όπως υψηλά είναι και τα ποσοστά θνησιμότητας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ερωτηθείς αν μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 8 Μαρτίου, ο Τζόνσον είπε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό.

Αν πολλοί άνθρωποι μολυνθούν, θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης νέων στελεχών του ιού και μεγαλύτερος κίνδυνος εξάπλωσής τους σε μεγαλύτερες ηλικιακά και πιο ευάλωτες ομάδες, είπε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως –117.166– μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Ινδία.

Διαβατήρια ή πιστοποιητικά εμβολιασμού;

Η Βρετανία έχει εμβολιάσει 15,062 εκατομμύρια ανθρώπους με την πρώτη δόση και 537.715 και με τη δεύτερη δόση. Ο ρυθμός αυτός θεωρείται ο ταχύτερος κατά κεφαλήν εμβολιασμών από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα.

Ομάδα βουλευτών στο Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον ζητά τερματισμό του λοκντάουν το ταχύτερο δυνατό μόλις εμβολιαστούν οι εννέα πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ενώ σε καμία περίπτωση δεν θέλουν άλλους περιορισμούς μετά την Πρωτομαγιά. Ο λόγος είναι απλός: Ως το τέλος του 2020 το βρετανικό ΑΕΠ έκανε βουτιά 9%. Το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο της οικονομικής κρίσης του 2008-2009 και θεωρείται το χειρότερο των τελευταίων (τουλάχιστον…) 100 χρόνων…

Σε κάθε περίπτωση στη Βρετανία (όπως και στο Ισραήλ) συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός λεγόμενου “πράσινου διαβητηρίου” ή πιστοποιητικών που θα διευκολύνει τα ταξίδια μεταξύ των εμβολιασθέντων.

Υπέρ της πρότασης των “διαβατηρίων”-εμβολιασμού είχε ταχθεί και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ενώ ο νυν πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως συζητά με άλλες χώρες για τη χορήγηση πιστοποιητικών στους πολίτες της που να δείχνουν ότι έχουν εμβολιαστεί ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν μελλοντικά στο εξωτερικό σε χώρες που θα τα απαιτούν.

Αυτό θα περιληφθεί, στην πορεία νομίζω ότι θα συμβεί“, είπε ο Τζόνσον αναφερόμενος σε τέτοια πιστοποιητικά. “Αυτό που δεν νομίζω ότι θα έχουμε σε αυτή τη χώρα είναι, τρόπος του λέγειν, διαβατήρια εμβολιασμού που θα επιτρέπουν σε κάποιον να πάει στη παμπ, ή κάτι τέτοιο.”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα