ΑΘΗΝΑ
23:42
|
19.04.2024
"Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη" προτείνει ο Στόλτενμπεργκ να βάλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tην ατζέντα της επικείμενης διήμερης ΝΑΤΟϊκής συνόδου των υπουργών Άμυνας, Εξωτερικών και των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας που ξεκινά την Τετάρτη (16 Φεβρουαρίου) στην οποία συμπεριλαμβάνεται πρόταση για νέα αύξηση της οικονομικής συνδρομής των χωρών-μελών παρουσίασε σήμερα το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε ακροθιγώς αναφορά στις προτάσεις που ετοιμάζει η 10μελής επιτροπή σοφών για την “ενίσχυση” της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας ως το 2030, (ΝΑΤΟ 2030) και τόνισε πως θα εισηγηθεί αύξηση της συνδρομής των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για “δραστηριότητες άμυνας και αποτροπής” ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας.

Ανακοίνωσε επίσης πως θα προταθεί η υιοθέτηση “πιο καθαρών και μετρήσιμων στόχων” μεταξύ των χωρών-μελών για το 2021 και πως θα γίνει η ετήσια αναθεώρησητων “ευάλωτων σημείων” της συμμαχίας σε “κρίσιμες υποδομές και τεχνολογίες” συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι υπό “ξένη ιδιοκτησία” και επιρροή.

Σε εκείνο το σημείο δεν παρέλειψε να αναφέρει ως βασικούς αντιπάλους του ΝΑΤΟ τη Ρωσία και την Κίνα, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να “καλυφθεί” το κενό τεχνολογικού χάσματος που υπάρχει μεταξύ των χωρών-μελών ώστε ισχυροποιηθεί και σε αυτό το επίπεδο η Βορειοατλαντική συμμαχία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε “αισιόδοξος” για την ευελιξία του ΝΑΤΟ “να προσαρμόζεται στις εξελίξεις και τις ανάγκες της εποχής”.

Τόνισε πως προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ παραμένει…”η ασφάλεια στο Αφγανιστάν” μολονότι δημοσιογράφος του υπενθύμισε ότι πριν αναπτυχθεί το ΝΑΤΟ στην πολύπαθη χώρα υπήρχαν δύο τρομοκρατικέςκ οργανώσεις και σήμερα πάνω από 20.

Επανέλαβε σε αρκετές περιπτώσεις ότι το Αφγανιστάν “δεν θα ξαναγίνει καταφύγιο τρομοκρατών” και ότι όλοι οι εταίροι της συμμαχίας “επιθυμούν ειρήνη”. Πρόσθεσε πως γίνεται συνεχώς εκτίμηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πόσα στρατεύματα πρέπει να διατηρεί το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη ΝΑΤΟϊκή αποστολή στη χώρα ξεκίνησε με 130.000 στρατιωτικούς ενώ σήμερα η ΝΑΤΟϊκή αποστολή απαρτίζεται από περίπου 10.000 άτομα.

Πρόσθεσε δε πως οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ήρθαν μαζί “και θα φύγουν μαζί όταν έρθει η ώρα”, δημιουργώντας αμφιβολίες για την υλοποίηση του φερόμενου σχεδίου των ΗΠΑ να αποσυρθούν τον ερχόμενο Μάιο στο πλαίσιο συμφωνίας που είχαν κάνει το 2020 με τους Αφγανούς Ταλιμπάν στο Κατάρ.

Η διήμερη ΝΑΤΟϊκή σύνοδος στις Βρυξέλλες (στην οποία θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Άμυνας, Λόιντ Όστιν, της νέας κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν) ξεκινά την Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη με μεταξύ άλλων στόχο να προετοιμάσει και την επόμενη ετήσια ΝΑΤΟϊκή σύνοδο κορυφής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα