ΑΘΗΝΑ
21:22
|
18.04.2024
Οι Χούθι πραγματοποίησαν επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Χούθι πραγματοποίησαν επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας, μετά από παρόμοιες επιθέσεις που συνέπεσαν με την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να άρει την τρομοκρατικό χαρακτηρισμό της ομάδας.

Εκπρόσωπος της ομάδας Γιεμίνι που είναι ευθυγραμμισμένη με το Ιράν, δήλωσε ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις της την Κυριακή έπληξαν το αεροδρόμιο Αμπά της Σαουδικής Αραβίας. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ισχυρίζεται ότι και τα δύο βλήματα αναχαιτίστηκαν καθώς κατευθύνονταν σε πολιτικές περιοχές κοντά στην Αμπά.

Το αεροδρόμιο έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένα από αεροσκάφη των Χούθι τις τελευταίες ημέρες. Το Σάββατο, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι είχαν φέρει πλήγμα εναντίον του αεροπορικού κόμβου με «υψηλή ακρίβεια». Οι Σαουδάραβες αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι κατέστρεψαν το drone πριν φτάσει στον στόχο του. Νωρίτερα, την Τετάρτη, το Ριάντ είπε ότι μια αεροπορική επίθεση των Χούθι είχε προκαλέσει πυρκαγιά σε ένα πολιτικό αεροσκάφος στην Αμπά.

Το απόγευμα του Σαββάτου, σε αντίποινα για τις επιθετικές επιδρομές, τη στρατιωτική κλιμάκωση και τη συνεχιζόμενη πολιορκία στον λαό της Υεμένης μας, η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε επίθεση σε σημαντικό στόχο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αμπά. Η επίθεση έπληξε τον στόχο της με υψηλή ακρίβεια.

Yahya Sare’e (@Yahya_Saree) 13 Φεβρουαρίου 2021

Οι Χούθι επιμένουν ότι οι επιθέσεις είναι μια νόμιμη μορφή αντιποίνων, σημειώνοντας ότι το αεροδρόμιο έχει χρησιμοποιηθεί από τον Σαουδικό συνασπισμό για να πραγματοποιήσει την εκστρατεία βομβαρδισμού του εντός της Υεμένης.

Τα πρόσφατα χτυπήματα συνέπεσαν με την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Παρασκευή ότι θα αντιστρέψει τον τρομοκρατικό χαρακτηρισμό για τους Χούθι της πρώην κυβέρνησης Τραμπ. Η αλλαγή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 16 Φεβρουαρίου. Η κίνηση της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τους Χούθι ως τρομοκρατική οργάνωση επικρίθηκε ευρέως, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι ο χαρακτηρισμός θα παρεμποδίσει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στην Υεμένη που έχει υποστεί πόλεμο.

Ωστόσο, ο Μπλίνκεν είπε ότι τα ανώτερα μέλη του οργανισμού θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στοχοθετημένες κυρώσεις.

Η Σαουδική Αραβία απάντησε στην αλλαγή πολιτικής δηλώνοντας ότι θα εξακολουθήσει να βλέπει τους Χούθι ως τρομοκρατική οργάνωση και θα χρησιμοποιεί στρατιωτική δύναμη για να την αντιμετωπίσει.

Το κίνημα των Χούθι ξεκίνησε στη βόρεια Υεμένη τη δεκαετία του 1990 ενάντια στην υποτιθέμενη αμερικανική και ισραηλινή επιρροή στην περιοχή. Η ισλαμική πολιτική ομάδα ηγήθηκε διαμαρτυριών στα τέλη του 2014 που έδωσαν μια διαδρομή για την μετέπειτα ανατροπή της κυβέρνησης. Τον Μάρτιο του 2015, ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εισέβαλε στην Υεμένη σε μια προσπάθεια να εκδιώξει τους Χούθι και να επανεγκαταστήσει τον φιλικό προς τη Σαουδική Αραβία πρόεδρο Αμπντραμπούχ Μανσούρ Χαντί.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο αμερικανικός στρατός θα σταματήσει να υποστηρίζει την εκστρατεία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, αλλά τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ριάντ να υπερασπιστεί την «κυριαρχία του».

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει…ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα