ΑΘΗΝΑ
14:55
|
09.09.2024
Εξόριστος από την πατρίδα του μέχρι το 1998 – Το βιβλίο του “Είδα τη Ραμάλα” τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Ναγκίμπ Μαχφούζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μουρίντ Μπαργκούτι, ένας από τους πιο διακεκριμένους και γνωστούς ποιητές της Παλαιστίνης. Γεννήθηκε τέσσερα χρόνια πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, σε ένα χωριό κοντά στη Ραμάλα.

Ο Μουρίντ Μπαργκούτι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην εξορία. Στο αυτοβιογραφικό του έργο “Είδα τη Ραμάλα” διηγείται τις συνθήκες της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, τη Δυτική Όχθη, αλλά και το τι αντίκρισε μετά την επιστροφή του, το καλοκαίρι του 1998. Το έργο του “Είδα τη Ραμάλα” τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Ναγκίμπ Μαχφούζ.  

Ο καθηγητής Λογοτεχνίας και διανοούμενος Έντουαρντ Σαΐντ είχε γράψει για το “Είδα τη Ραμάλα”:

Η ιδιαίτερη αρετή του βιβλίου του Μπαργκούτι είναι ότι εξιστορεί συνεκτικά και με διαύγεια τον ανεμοστρόβιλο αισθήσεων και σκέψεων που διαφορετικά θα κατέκλυζαν τον αναγνώστη. H Παλαιστίνη, σε τελική ανάλυση, δεν είναι ένα συνηθισμένο μέρος. Έχει διαποτιστεί απ’ όλες τις ιστορίες και τις παραδόσεις του μονοθεϊσμού, έχει δει κατακτητές και πολιτισμούς κάθε λογής να έρχονται και να φεύγουν. Κατά τον 20ό αιώνα έγινε το θέατρο ενός αδιάκοπου αγώνα μεταξύ των αυτόχθονων Αράβων κατοίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους το 1948 έχασαν τη γη τους και διασκορπίστηκαν, και των σιωνιστών Εβραίων, ως επί το πλείστον ευρωπαϊκής προέλευσης, που εγκαθίδρυσαν εκεί ένα εβραϊκό κράτος και το 1967 κατέλαβαν τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, τις οποίες ακόμη κατέχουν. Έτσι κάθε Παλαιστίνιος βρίσκεται σήμερα στην ασυνήθιστη θέση να γνωρίζει πως υπήρχε κάποτε μια Παλαιστίνη και να βλέπει το ίδιο μέρος με καινούργιο όνομα, πληθυσμό και ταυτότητα που αρνείται τελείως την Παλαιστίνη. Μια ‘επιστροφή’ στην Παλαιστίνη είναι λοιπόν ένα ασυνήθιστο, έντονα φορτισμένο γεγονός.

Ο Μπαργκούτι γεννήθηκε το 1944 και σπούδαζε στο Κάιρο τη Αιγύπτου όταν ξέσπασε Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, γνωστός κι ως Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος του 1967 ή Τρίτος Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος. Επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από 30 χρόνια στην εξορία. Υπήρξε για πολλά χρόνια αντιπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιασέρ Αραφάτ στη Βουδαπέστη, αλλά κρατούσε αποστάσεις από την πολιτική και τα κόμματα.

“Ο κόσμος δεν μπορεί ποτέ να είναι εχθρός μας”, είχε πει για τον αγώνα των Παλαιστινίων ο Μουρίντ Μπαργκούτι το 2007σε ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ στη Βρετανία, και εξήγησε: “βλέπει ότι η υπόθεσή μας είναι δίκαιη”.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ματαδόρ του Βαγγέλη Μαρινάκη- Παρουσίαση βιβλίου στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου

Φεστιβάλ Δράμας: Ο Χρυσός Διόνυσος στην ταινία «Γκέκας» του Δημήτρη Μουτσιάκα

Αιγύπτιος αρχαιολόγος καλεί το Βερολίνο να επιστρέψει την προτομή της Νεφερτίτης

81ο Φεστιβάλ Βενετίας: Στον Πέδρο Αλμοδόβαρ ο Χρυσός Λέοντας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα