ΑΘΗΝΑ
09:17
|
05.10.2024
Εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον στόχων στα όρια της πρωτεύουσας της Συρίας – Οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση κατά στόχων έξω από τη Δαμασκό, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας. Σε ανακοίνωσή του ο συριακός στρατός αναφέρει ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας ενεργοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν “ισραηλινή επιδρομή” στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Δαμασκό, καθώς η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ μοιάζει να κλιμακώνει τις επιδρομές της εναντίον κυρίως ιρανικών θέσεων στην εμπόλεμη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες.

Όπως σημειώνει το δίκτυο RT News προηγήθηκε η προειδοποίηση της Τεχεράνης προς το Τελ Αβίβ κατά της παραβίασης των “κόκκινων γραμμών” στη Συρία διαφορετικά θα υπάρξει “άμεση απάντηση” από το Ιράν.

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης δεν μετέδωσαν λεπτομέρειες για τους στόχους. Ισραηλινά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Υψίπεδο του Γκολάν και εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον στόχων στα όρια της πρωτεύουσας, ανέφεραν επικαλούμενα τον στρατό. Δεν έκαναν λόγο για απώλειες. Διαβεβαίωσαν ότι οι περισσότεροι πύραυλοι καταρρίφθηκαν. “Συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνάς μας συνεχίζουν να αποκρούουν τις ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις στον εναέριο χώρο της Δαμασκού”, ανέφερε η ανακοίνωση των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο αποστάτη του συριακού στρατού, μετέδωσε ότι στόχος ήταν οι εγκαταστάσεις μιας μεραρχίας στην Κίσουα, περίπου 14 χλμ, νότια της πρωτεύουσας. Σε αυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στρατωνίζονται παραστρατιωτικοί που φέρονται να υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την επιδρομή μέχρι στιγμής. Ούτως ή άλλως σπανίως αναλαμβάνει την ευθύνη για τις συχνές επιχειρήσεις του στο έδαφος της Συρίας. Αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού επιβεβαιώνουν κατ’ ιδίαν ότι οι επιθέσεις στην εμπόλεμη χώρα, που εντείνονται, έχουν στόχο να πλήξουν τις ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις, που εδραιώνουν την παρουσία τους.

Ο υποστράτηγος Αβίβ Κοχαβί, επικεφαλής του γενικού επιτελείου, δήλωνε στα τέλη του 2020 ότι οι επιδρομές “επιβράδυναν την εδραίωση του Ιράν στη Συρία”. Επλήγησαν πάνω από 500 στόχοι την περασμένη χρονιά.

Νωρίτερα, ο Αλί Ασγκάρ Χατζί, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, άσκησε δριμεία κριτική κατά της “επιθετικής και εχθρικής” πολιτικής του Ισραήλ απέναντι στη Συρία. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Sputnik, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή, ο Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι οι ιρανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία με παράκληση της Δαμασκού στη μάχη κατά των τρομοκρατών, τους οποίους το Ισραήλ με τις ενέργειές του “στηρίζει”. Ισραηλινοί στρατηγοί και πηγές προσκείμενες σε υπηρεσίες πληροφοριών κρατών της περιοχής λένε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν τη σιωπηρή έγκριση των ΗΠΑ.

Πηγή: RT News, Sputnik, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Future Cometh»: Η πρώτη περιοδική έκθεση του ΝΠΔΔ Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού είναι για τα 100 χρόνια του… Κολλεγίου Ανατόλια

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έκλεισαν τρία νοσοκομεία στον Λίβανο

Ομιλία Χαμενεΐ στην Τεχεράνη: «Ο μαρτυρικός θάνατος του Νασράλα θα ενισχύσει τη δύναμή μας»

Κάσες με κρασιά από την έρημο Νεγκέβ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έγκριση εξαγωγής βομβών στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα