ΑΘΗΝΑ
01:01
|
25.04.2024
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ενθάρρυνε τη συνέχιση των "διερευνητικών συνομιλιών" Ελλάδας-Τουρκίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε απόψε με διαφορά λίγης ώρας με τους ομόλογούς του σε Τουρκία και Ελλάδα σε μία προσπάθεια να δείξει πως η Ουάσιγκτον τηρεί “ίσως αποστάσεις” ανάμεσα στους δύο εταίρους της στο ΝΑΤΟ, δείχνοντας σαφέστατα ότι ενθαρρύνει έναν πιθανό νέο γύρο “διερευνητικών” ελληνο-τουρκικών επαφών.

Πρώτα έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία του Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών αφότου ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου. Επί τάπητος τέθηκαν σχεδόν όλα τα “ζέοντα” διμερή και περιφερειακά ζητήματα: Εξελίξεις στη Συρία και δη οι Κούρδοι μαχητές της οργάνωσης YPG , το σχέδιο για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου East Med, το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400, τα “ανθρώπινα δικαιώματα”, οι διμερείς σχέσεις κ.α.

Σύμφωνα με μία πρώτη ενημέρωση που έκανε στους διπλωματικούς συντάκτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από την Άγκυρα να συνεχίσει τις “διερευνητικές επαφές” με την Αθήνα ως “ΝΑΤΟϊκοί εταίροι”, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία των διμερών σχέσεων φιλίας, στο κοινό συμφέρον “καταπολέμησης της τρομοκρατίας”, και της…”σημασίας των δημοκρατικών θεσμών, της διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς, του σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Στο θέμα της Συρίας φαίνεται (σύμφωνα με την αμερικανική εκδοχή) πως υπήρξε σύγκλιση στο ζήτημα “ενίσχυσης της συνεργασίας και υποστήριξης” των προσπαθειών για “πολιτική λύση στον πόλεμο”.

Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε επίσης συλλυπητήρια για το θάνατο 13 “Τούρκων ομήρων” στο Βόρειο Ιράκ, επαναλαμβάνοντας ότι για τις ΗΠΑ “φέρουν ευθύνη οι τρομοκράτες του ΡΚΚ”.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε σχετική ανάρτηση στο Τουίτερ.

Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κασφίκης μετέδωσε αργότερα την πληροφορία για νέες πιέσεις του Άντονι Μπλίνκεν στον Τούρκο ομόλογό του προκειμένου να μην διατηρήσει η ’γκυρα το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως το συνήθως “ταχύτατο” τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην προβολή τέτοιων εξελίξεων σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπως το Twitter, απέφυγε να βάλει άμεσα έστω την πληροφορία της τηλεφωνικής επικοινωνίας των υπουργών Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν.

Image result for Τσαβούσογλου

Αντίθετα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να αναρτήσει την πληροφορία της τηλεφωνικής επικοινωνίας Άντονι Μπλίνκεν και Νίκου Δένδια, τονίζοντας πως οι σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον έχουν φθάσει “στο υψηλότερο επίπεδο που είχαν ποτέ”.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η ανάρτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε ευχαρίστηση για την επιβεβαίωση της “δέσμευσής” τους για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Επανέλαβε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ στη συνέχιση των “διερευνητικών συνομιλιών” μεταξύ “δύο ΝΑΤΟϊκών εταίρων” και συνεχάρη τον ομόλογό του για τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα