Στην Τεχεράνη βρέθηκε απόψε αιφνιδίως ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών, σείχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι λίγες μέρες μετά τη δημόσια πρότασή του να μεσολαβήσει μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και να διατηρηθεί η συμφωνία του 2015 για τοι ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Καταριανός υπουργός συνάντησε άμεσα τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεν Τζαβάντ Ζαρίφ, στην Τεχεράνη και ακολούθως τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, στον οποίο παρέδωσε μήνυμα του εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι.
Το Κατάρ φαίνεται πως αξιοποιεί τις καλές σχέσεις που διατηρεί με Ουάσιγκτον και Τεχεράνη για να αυξήσει το γεωπολιτικό του γόητρο στην ευρύτερη περιοχή αποσπώντας στη συνέχεια ανταλλάγματα από τις δύο πλευρές.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ φαίνεται πως επιβλήθηκε μετά την συνέχιση της σκληρής γραμμής της κυβέρνησης του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθώς επέλεξε να μην τερματίσει άμεσα αλλά να αξιοποιήσει την πολιτική “μέγιστης πίεσης” που ξεκίνησε ο προκάτοχός του κατά του Ιράν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς το 2018 τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015.
Σε απάντηση, το Ιράν άρχισε το 2019 να αποδεσμεύεται σταδιακά από αριθμό περιορισμών που είχε δεχτεί να επιβάλει στο πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε βάρος του.
Ελεγχόμενο από τους συντηρητικούς, το ιρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Δεκέμβριο νόμο που ουσιαστικά επιβάλλει στη μετριοπαθή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να σταματήσει “την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου” της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) από τις 21 Φεβρουαρίου, εάν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης από το 2018 δεν καταργηθούν μέχρι τότε.