ΑΘΗΝΑ
13:55
|
22.11.2024
Βρέθηκε στην Άβυδο και ενδέχεται να είναι το αρχαιότερο στον κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ανασκαφές αρχαιολόγων στην Αίγυπτο έφεραν στο φως ευρήματα, τα οποία ενδέχεται να αποτελούν μέρος του αρχαιότερου ζυθοποιείου στον κόσμο, ηλικίας περίπου 5.000 ετών. Το ζυθοποιείο ανακαλύφθηκε σε χώρο ταφής στην αρχαία Άβυδο κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών μιας ομάδας Αιγύπτιων και Αμερικανών αρχαιολόγων.

Ειδικότερα, ανακαλύφτηκαν οκτώ μεγάλες ημιυπόγειες εγκαταστάσεις, που ίσως απαρτίζουν την παλαιότερη παραγωγή μπίρας βιομηχανικής κλίμακας στον κόσμο.   Ο Γενικός Γραμματέας του Αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι, δήλωσε ότι το ζυθοποιείο τοποθετείται χρονικά στις απαρχές της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας. Χρονολογείται από το 3000 π.Χ., την εποχή του πρώτου Φαραώ της Αιγύπτου, Νάρμερ, που ένωσε τα βασίλεια της Άνω Αγύπτου και της Κάτω Αιγύπτου και αποτέλεσε τον ιδρυτή της 1ης Δυναστείας (γύρω στο τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ.).

Ο Φαραώ Νάρμερ ανήλθε στην εξουσία πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια, αναφέρει το BBC και διευκρινίζει ότι ήταν ο ιδρυτής της Πρώτης Δυναστείας και αυτός που ένωσε την Αίγυπτο.

Όπως γράφει η αιγυπτιακή “Αλ Αχράμ”, ο Μάθιου Άνταμς του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, δήλωσε ότι οι οκτώ μεγάλες ημιυπόγειες εγκαταστάσεις του ζυθοποιείου είχαν διαστάσεις μήκους περίπου 20 μέτρων, πλάτους 2,5 μέτρων και βάθους 40 εκατοστών. Μάλιστα, κάθε εγκατάσταση ζυθοποιίας περιείχε περίπου 40 μεγάλους κεραμικούς κάδους (διαστάσεων περίπου 65-70 εκατοστών σε διάμετρο και 70 εκατοστά σε ύψος), που φαίνεται να χρησιμοποιούνταν ως δεξαμενές για τη θέρμανση του μείγματος σιτηρών και νερού, απαραίτητες για τη ζύμωση και την παραγωγή μπίρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε παραγωγή μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 22.000 λίτρα, ποσότητα που φαίνεται να εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ταφικών εθίμων των πρώτων βασιλιάδων της Χώρας του Νείλου.

Να σημειωθεί ότι Βρετανοί αρχαιολόγοι είχαν εντοπίσει την αρχαιολογική αυτή περιοχή από τις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά η σημασία του δεν είχε γίνει κατανοητή εκείνη την εποχή και τελικά η ακριβής τοποθεσία του είχε χαθεί. Οι τωρινές ανασκαφές ξεκίνησαν και πάλι το 2018 και συνεχίστηκαν πέρυσι, οπότε και ανακαλύφθηκε αυτό που ίσως αποτελεί και το αρχαιότερο ζυθοποιείο βιομηχανικής παραγωγής στον κόσμο.

Η Άβυδος είναι από τις παλαιότερες πόλεις της αρχαίας Αιγύπτου και τόπος αναρίθμητων χώρων ταφής και ναών. Η Άβυδος βρίσκεται στη νότια επαρχία του Σοχάγκ, στην άνω Αίγυπτο, μαζί με το σύμπλεγμα των ναών του Λούξορ, το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο του κόσμου και πόλο έλξης τουριστών.

Στις αρχές του μήνα, μια άλλη ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μούμιες, ηλικίας 2.000 ετών, με χρυσές γλώσσες στο εσωτερικό του στόματός τους. “Στο στόμα τους έφεραν φυλαχτά από φύλλα χρυσού και σε σχήμα γλώσσας ώστε στη μετά θάνατον ζωή να μπορούν να μιλήσουν ενώπιον του δικαστηρίου του θεού Όσιρι”, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο Όσιρις ήταν άρχοντας του Κάτω Κόσμου και δικαστής των νεκρών. Ο θεός απεικονίζεται επίσης σε επιχρυσωμένες διακοσμήσεις σε ένα είδος χαρτονιού που περιβάλλει μία από τις μούμιες, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, αρχαιολόγο Καθλίν Μαρτίνεζ.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το τραγούδι της ημέρας

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης

Το τραγούδι της ημέρας

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα