ΑΘΗΝΑ
16:40
|
18.08.2022
Χιλιάδες Αλγερινοί διαδήλωσαν σήμερα Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, στην επέτειο δύο ετών από την αρχή των κινητοποιήσεων του κινήματος «Χιράκ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες Αλγερινοί διαδήλωσαν σήμερα Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, στην επέτειο δύο ετών από την αρχή των κινητοποιήσεων του κινήματος «Χιράκ», που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας του επί είκοσι συναπτά έτη προέδρου της χώρας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Αλγερίας και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του τωρινού προέδρου, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, και του στρατού, όπως «κυβέρνηση πολιτικών, όχι στρατιωτικών» και «ελευθερία Τύπου και έκφρασης». Οι μεγαλύτερες σε όγκο διαδηλώσεις σημειώθηκαν στην παραλιακή πόλη της Κεράτα, στη βόρεια Αλγερία, λίκνο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2019.

Στις διαδηλώσεις έλαβαν μέρος και εμβληματικές μορφές του κινήματος όπως ο Καρίμ Ταμπού που φυλακίστηκε για έναν χρόνο με αναστολή τον περασμένο Δεκέμβριο, με κατηγορίες για «υπονόμευση της δημόσιας ασφάλειας».

Υπολογίζεται πως περίπου 70 είναι οι κρατούμενοι που διατηρούν σχέσεις με το πολιτικό κίνημα Χιράκ, που έχει ως κύριο αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την ανατροπή του status quo του 1962, το οποίο εξασφάλιζε στον αλγερινό στρατό ρόλο ρυθμιστή στην πολιτική ζωή.

Πηγές: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρίες και κύριοι, είναι επίσημο: Δεν θα πολεμήσει το Ισραήλ με την Τουρκία για χάρη μας

Ηγέτης των ανταρτών επιστρέφει στο Τσαντ μετά από 17 χρόνια εξορίας

Διαμεσολάβηση της Ιαπωνίας για την αναδιάρθωση του χρέους της Σρι Λάνκα;

Μαζικές απεργίες στη Βρετανία λόγω του υψηλού πληθωρισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα