ΑΘΗΝΑ
01:33
|
19.04.2024
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχεται ομοβροντία πυρών από διάφορα μέτωπα για τη διαχείριση του ευρωπϊκού εμβολιαστικού σχεδιασμού της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η καταιγίδα δεν λέει να κοπάσει για την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που δέχεται ομοβροντία πυρών από διάφορα μέτωπα και αξιωματούχους της ΕΕ, με πιο πρόσφατα εκείνα του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου, Γκι Φερχόφστατ.

Ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός που χαρακτήρισε “φιάσκο” τον ευρωπαϊκό εμβολιαστικό σχεδιασμό της, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν “δηλητηριάζει” τις διμερείς σχέσεις ΕΕ και Βρετανίας και μίλησε για κακοδιαχείριση του σχεδιασμού καθώς η παραγωγή των εμβολίων στην Ευρώπη είναι “δραματικά χαμηλή”.

“Φιάσκο το αποκαλώ και είναι φιάσκο. Μετά από δύο μήνες, η εξέλιξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη είναι δραματικά χαμηλή. Κατά μέσο όρο, το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν λάβει την πρώτη δόση δεν ξεπερνά το 4%” υπογράμμισε ο Γκι Φερχόφστατ.

Επέμεινε ότι η επικεφαλής της Κομισιόν “παρατείνει δραστικά την πανδημία COVID στην ηπειρωτική Ευρώπη”, καθώς έχει περιοριστεί το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω κακοδιαχείρισης των συμφωνιών με τις φαρμακευτικές εταιρείες. 

“Η ΕΕ είναι παγκόσμια ηγέτιδα στην παραγωγή των εμβολίων, εντούτοις υπάρχει έλλειψη στην προμήθεια σε κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης” επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά της έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, την αυτοκριτική της ενώπιον της ολομέλειας του Κοινοβουλίου. “Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε στη μάχη κατά του ιού”, παραδέχθηκε. “Αργήσαμε να εγκρίνουμε (τα εμβόλια), ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι σχετικά με τις δυνατότητες μαζικής παραγωγής και ίσως επιδείξαμε υπερβολική βεβαιότητα ότι οι δόσεις για τις οποίες είχαμε συμβληθεί θα παραδίδονταν στην ώρα τους. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί συνέβη αυτό και τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε από αυτήν την εμπειρία” κατέληξε.

Ωστόσο, η αποφυγή της δευτερολογίας μετά τις παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών, οδήγησε σε νέα ερωτηματικά καθώς φάνηκε απρόθυμη να αναλάβει τις ευθύνες της και έδωσε το “μπαλάκι” στην επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η αυστηρή κριτική που εξακολουθεί να δέχεται από τη Γερμανία και ειδικότερα από το εκδοτικό συγκρότημα (Axel Springer) σχετικά με το εμβόλιο της BioNTech που προς το παρόν φαίνεται να ωφελεί κυριώς τη Βρετανία αντί για τα κράτη-μέλη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα