ΑΘΗΝΑ
08:27
|
24.04.2024
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει από το 2024 να συνεργάζεται με πολυεθνικές των οποίων η περιφερειακή έδρα βρίσκεται εκτός βασιλείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει από το 2024 να συνεργάζεται με πολυεθνικές εταιρείες των οποίων η περιφερειακή έδρα βρίσκεται εκτός του βασιλείου.

Έτσι, οι πολυεθνικές που θέλουν να συμμετάσχουν στις επενδυτικές ευκαιρίες της Σαουδικής κυβέρνησης θα πρέπει να ιδρύσουν περιφερειακά κεντρικά γραφεία στο βασίλειο από το 2024, διαφορετικά δεν θα συνάπτουν συμβόλαια με την κυβέρνηση, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών στο Reuters τη Δευτέρα (15/2).

Η Σαουδική Αραβία, η ισχυρότερη οικονομία της περιοχής “προτίθεται να σταματήσει τη σύναψη συμβάσεων με εταιρείες και εμπορικούς οργανισμούς των οποίων τα περιφερειακά κεντρικά γραφεία δεν βρίσκονται στο βασίλειο”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ωστόσο, θα είναι ελεύθερες να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα.

“Εάν μια εταιρεία αρνηθεί να μετακινήσει την έδρα της στη Σαουδική Αραβία, είναι απολύτως δικό της δικαίωμα και θα συνεχίσει να έχει την ελευθερία να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα στη Σαουδική Αραβία”, δήλωσε ο Mohammed al-Jadaan. “Αν όμως έχει σχέση με κυβερνητικές συμβάσεις, θα πρέπει να έχει την περιφερειακή της έδρα εδώ”.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ορισμένοι τομείς θα εξαιρούνται από την απόφαση και θα εκδοθούν λεπτομερείς κανονισμοί πριν από το τέλος του 2021.

“Η Σαουδική Αραβία έχει την ισχυρότερη οικονομία στην περιοχή, ενώ το μερίδιό μας στα περιφερειακά κεντρικά γραφεία είναι αμελητέο, λιγότερο από 5% σήμερα. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτή η απόφαση όσον αφορά τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, τη μεταφορά γνώσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, διευκρίνισε ο Jadaan.

Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δεσμεύθηκε να “ανοίξει” το βασίλειο και να ενισχύσει την οικονομία του στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης στρατηγικής μεταρρύθμισης που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας που εξαρτάται από το πετρέλαιο, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι ξένες εταιρείες χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως εφαλτήριο για τις περιφερειακές επιχειρήσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.

Ο υπουργός δήλωσε ότι το ισχύον επιχειρηματικό περιβάλλον έχει περιθώρια βελτίωσης και ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής ώστε οι εταιρείες και τα στελέχη τους να μην έχουν κανέναν ενδοιασμό να μεταμερθούν στο Ριάντ.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το Ντουμπάι ως ένας μεγάλος περιφερειακός επιχειρησιακός κόμβος έχει το δικό του ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. “Θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν υγιή ανταγωνισμό”, διευκρίνισε.

Η απόφαση, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, στοχεύει “στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, στον περιορισμό της διαρροής κεφαλαίων, στην αύξηση της αποδοτικότητας των δαπανών και στη διασφάλιση ότι τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζονται από τις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες παράγονται στο βασίλειο”, ανέφερε επίσης, το SPA.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη αραβική οικονομία, δεν προσελκύει καθόλου ξένα κεφάλαια, κι έτσι στα σχέδια οικονομικής διαφοροποίησης “Vision 2030” του διαδόχου του θρόνου Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συμπεριλαμβάνεται η τόνωση των εσόδων που δεν προέρχονται μόνο από το πετρέλαιο.

Στο πλαίσιο προηγούμενης κυβερνητικής πρωτοβουλίας, το Ριάντ είχε προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα στις πολυεθνικές για να μεταφέρουν στο βασίλειο την έδρα τους στη Μέση Ανατολή.

Πολλές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο συντηρητικό βασίλειο προτιμούν να έχουν την έδρα τους στα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες πρωτεύουσες του Κόλπου που προσφέρουν έναν σχετικά πιο φιλελεύθερο τρόπο ζωής και επιτρέπουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με το SPA, 24 διεθνείς εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μεταφέρουν την περιφερειακή τους έδρα στο Ριάντ.

“Η άσκηση πίεσης στις πολυεθνικές για να εγκαταστήσουν την έδρα τους στη Σαουδική Αραβία βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι ξένες εταιρείες που επωφελούνται από τη σαουδαραβική αγορά, θα πρέπει να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Μογκελνίκι, καθηγητής στο Ινστιτούτο Κρατών του Αραβικού Κόλπου, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

“Πρόκειται τελικά για μια επανεκτίμηση της βιωσιμότητας του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας και όχι μια σκόπιμη εμπορική πρόκληση έναντι των ΗΑΕ. Αν όμως στεφθεί από επιτυχία, πιθανότατα θα έχει συνέπειες για τα Εμιράτα”, πρόσθεσε.

Η σημερινή ανακοίνωση γίνεται σε μια περίοδο που το βασίλειο καταγράφει μεγάλη ανεργία: 14,9% το τρίτο τρίμηνο του 2020, δηλαδή μια ελαφρά βελτίωση από το ρεκόρ 15,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

“Ο αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά εργασίας και την οικονομία” της χώρας, σημείωσε τον Ιανουάριο σε ανακοίνωση το Ινστιτούτο Στατιστικής της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Ενέκρινε και το Κογκρέσο το πακέτο των 95 δισ. για Ουκρανία-Ισραήλ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα