ΑΘΗΝΑ
13:42
|
04.05.2024
Oι πρώτες εκρήξεις ακούστηκαν μετά τις 21.30, τοπική ώρα, στα βορειοδυτικά προάστια του Ερμπίλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον τρεις ρουκέτες έπληξαν απόψε (πρώτη φορά μετά από περίπου δύο μήνες) το αεροδρόμιο της πόλης Ερμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, με τη μία από αυτές να πέφτει σε μια στρατιωτική βάση όπου στεγάζονται στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού των ΗΠΑ.

Oι πρώτες εκρήξεις ακούστηκαν μετά τις 21.30, τοπική ώρα, στα βορειοδυτικά προάστια του Ερμπίλ, της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Ιρακινές και δυτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ερρίφθησαν τουλάχιστον τρεις ρουκέτες με στόχο το αεροδρόμιο της πόλης. Οι δύο έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές στα προάστια, αλλά οι πηγές δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν υπάρχουν θύματα.

Στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις δυτικών χωρών έχουν γίνει συχνά στόχος επιθέσεων από το φθινόπωρο του 2019. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως οι επιθέσεις αυτές έγιναν στη Βαγδάτη.

Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν την ευθύνη σε φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, όπως στην Καταέμπ Χεζμπολάχ ή στην Ασαΐμπ Αχλ αλ Χακ, που μάχονται κατά του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού του αυτόνομου Κουρδιστάν στην πρωτεύουσα Ερμπίλ, Μασρούρ Μπαρζανί που καταδίκασε την επίθεση έντονα, καλώντας το λαό του Κουρδιστάν “να παραμείνει ήρεμος”.

Ο “διεθνής συνασπιμός” των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους αξιοποιεί τη δράση των τζιχαντιστών από το 2014 για να πααμένει στην περιοχή.

Μετά την κατάρρευση του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών ο αριθμός των ξένων στρατιωτών μειώθηκε στους 3.500, εκ των οποίων οι 2.500 είναι Αμερικανοί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα