ΑΘΗΝΑ
16:37
|
25.04.2024
Ένσημα στην...αδιαφορία κόλλησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εν μέσω κακοκαιρίας που πλήττει ολόκληρη την χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένσημα στην…αδιαφορία κόλλησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εν μέσω κακοκαιρίας που πλήττει ολόκληρη την χώρα.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετές μέρες οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για την σοβαρότητα των καιρικών φαινομένων (“Μήδεια”), οι αρμόδιοι ως άλλη Μήδεια θέτoυν σε κίνδυνο αυτούς που (θεωρητικά, τουλάχιστον) όφειλαν να προστατεύσουν.

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, το υπουργείο προέβη σε… σύσταση “για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων (delivery)”, με την οποία ουσιαστικά αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο των ταχυμεταφορών.

Η όλη αντιμετώπιση του ζητήματος, αν δεν προκαλούσε οργή, θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο παγωμένα χαμόγελα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας “συστήνει στους εργοδότες, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους, να εφοδιάσουν τους διανομείς άμεσα με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κ.τ.λ.), ώστε υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες να διασφαλίζεται επαρκώς η υγεία και η ασφάλειά τους”.

Προστίθεται επίσης ότι “Προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων, κυρίως δε κατά τις βραδινές ώρες που οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες. Οι εργοδότες θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ειδικά υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες καταγγελίες γίνουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων διανομέων θα εξεταστούν όλες με την απαιτούμενη αυστηρότητα”.

Από την στάση του υπουργείου Εργασίας, προκύπτουν τα εξής:

  • Δεν υπήρξε καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Ακόμα κι όταν το υπουργείο αποφάσισε να ενεργήσει, το έπραξε στο “και πέντε”, με μια απλή σύσταση προς τους εργοδότες, ενώ η χώρα κυριολεκτικά είχε παραλύσει εξαιτίας της κακοκαιρίας.
  • Στην σύσταση, καλούνται οι εργοδότες που αδιαφορούν για την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, να δείξουν τώρα το ενδιαφέρον τους, εν μέσω κακοκαιρίας και lockdown, παρέχοντας στο προσωπικό τα απαιτούμενα μέσα προστασίας.
  • Στο κείμενο, δεν υπάρχει ούτε ως υπόνοια η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διακοπή εργασιών. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο κλείνει το μάτι στους εργοδότες, προκειμένου να συνεχίσουν να απαιτούν την παροχή εργασίας από το προσωπικό, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
  • Δεν γίνεται εκ μέρους του υπουργείου ούτε λόγος σχετικά με την διενέργεια ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας. Αντιθέτως, καλείται (εμμέσως πλην σαφώς) ο εργαζόμενος να έρθει αντιμέτωπος με τον εργοδότη του, αφού τον καταγγείλει στο ΣΕΠΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανατροπή στη καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα