ΑΘΗΝΑ
11:22
|
25.04.2024
Ρώσοι, Ιρανοί και Τούρκοι δυσανασχετούν με τις "αυτονομιστικές κινήσεις", προσπάθειες για "νέες πραγματικότητες" και το λαθρεμπόριο συριακού πετρελαίου, ενώ καταδικάζουν και τις επιθέσεις του Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινή διακήρυξη 17 σημείων εξέδωσαν σήμερα το απόγευμα οι διπλωματικές αντιπροσωπείες Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας που συμμετείχαν στην 15η Διεθνή Σύνοδο για τη Συρία στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Στη διακήρυξη επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά την υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας ενώ (εμμέσως πλην σαφώς) κατακεραυνώνουν τις κινήσεις ορισμένων κουρδικών οργανώσεων στη Συρία όπως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) τις οποίες φωτογραφίζουν αλλά δεν αναφέρουν ονομαστικά.

Επισημαίνουν,έτσι ότι καταδικάζουν “παράνομες πρωτοβουλίες που υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας” επιδιώκουν “νέες πραγματικότητες” και “υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας” της βορειοανατολικής Συρίας.

Επιβεβαιώνουν επίσης την “αντίθεση” τους στην ατζέντα αυτονομιστών ανατολικά του Ευφράτη αλλά και σε παράνομες γεωτρήσεις και λαθρεμπόριο συριακού πετρελαίου (που κάνουν Κούρδοι του YPG, SDF υπό την κάλυψη του αμερικανικού στρατού).

Αναφέρουν πως η δράση των παραπάνω υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και “απειλεί την εθνική ασφάλεια γειτονικών χωρών” (έμμεση πλην σαφής αναφορά στις γνωστές θέσεις της Τουρκίας για τη δράση Κούρδων του YPG που τους θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ).

Καταδικάζουν τις ισραηλινές επιδρομές

Σε ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της μακροσκελούς διακήρυξης οι αξιωματούχοι Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας με την ιδιότητα οτυ “εγγυητή” της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα για τη Συρία, καταδικάζουν τη συνέχιση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε συριακά εδάφη τον΄ζιοντας πως παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και υπονομεύουν την κυριαρχία της Συρίας και γειτονικών χωρών.

Εκφράζουν την πεποίθηση πως “δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση” στην περίπτωση της Συρίας και επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στις προσπάθειες για την εξεύρεση “διαρκούς και βιώσιμης λύσης”.

Εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους γύρους διαπραγματεύσεων της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής που ολοκλήρωσε στις 25-29 Ιανουαρίου τον 15ο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη της Ελβετίας υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν. Κατέγραψαν ότι συζήτησαν “λεπτομερώς” ό,τι πραγματοποιήθηκε στον τελευταίο γύρο στη Γενεύη, για τον οποίο ο Πέντερσεν προ ημερών είχε εκφράσει απογοήτευση για την απουσία ουσιαστικού αποτελέσματος…

Σε άλλο σημείο της διακήρυξης αναφέρουν πως εξέτασαν λεπτομερώς τις εξελίξεις και την κατάσταση στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ όπου έχουν τη βάση τους οι τελευταίες οργανώσεις τζιχαντιστών. Τόνισαν “την ανάγκη να διατηρηθεί ηρεμία στο έδαφος με πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων”.

Συζητώντας την κατάσταση στη ΒΑ Συρία συμφώνησαν ότι η “μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα” μπορεί να επιτευχθούν μόνον στη βάση της διατήρησης εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Συρίας.

Επισήμαναν επιπλέον πως καταδικάζουν τις “αυξημένες τρομοκρατικές δραστηριότητες” σε διάφορες περιοχές της Συρίας και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους, της οργάνωσης Αλ Νούσρα, της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.

Εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις

Πριν την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αξιωματούχους των τριών χωρών.

Διαβουλεύσεις έγιναν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας και μεταξύ των ειδικών απεσταλμένων και διπλωματών Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας στο πλαίσιο της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον δεκαετή καταστροφικό πόλεμο στη Συρία.

Σε συνάντηση που είχε αργά το μεσημέρι ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Δρ. Άϊμαν Σουσάν με Ρώσους και Ιρανούς αξιωματούχους τόνισε πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να εφαρμόσει την υποχρέωση που έχει αναλάβει μέσω περσινής ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για εξάλειψη όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη βορειοδυτική συριακή επαρχία, Ιντλίμπ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα