ΑΘΗΝΑ
11:26
|
26.04.2024
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Κλέμενς Φιστ, διαφωνεί με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Χιούτερ.
A German flag of a trader supporting the German national football team hangs in front of a board displaying Germany's share index DAX on June 18, 2012 at the stock exchange in Frankfurt/M., western Germany. German stocks opened 1.21 percent higher as investors cheered a weekend election victory for Greece's main pro-bailout party, easing fears Athens may drop out of the eurozone. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/GettyImages)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Κλέμενς Φιστ, διαφωνεί με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Χιούτερ στο θέμα της ισορροπίας ανθρώπινων ζωών και οικονομικών συνεπειών στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορονοϊού.

«Νομίζω ότι οι συζητήσεις σχετικά με την φερόμενη άποψη για ένα βαθμό αποδοχής θανάτων δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες», δήλωσε ο Φιστ σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στα αυριανά φύλλα των εφημερίδων του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).

Ο διευθυντής του προσκείμενου στους εργοδότες Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Χιούτερ, είχε ζητήσει προηγουμένως σε ανάλυσή του «ισορροπία μεταξύ της διάσωσης ανθρώπινων ζωών και των οικονομικών συνεπειών, για παράδειγμα, των λοκντάουν. Πρόκειται για το ερώτημα πόσες περιπτώσεις κρουσμάτων κορονοϊού, επίσης και θανάτων από κορονοϊό είναι αποδεκτές», όπως έγραψε.

Ο επικεφαλής του Ifo από την άλλη πλευρά βλέπει βέβαια και αυτός «την ανάγκη της εξισορρόπισης μεταξύ των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών στόχων στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Το ερώτημα (όμως) είναι πού ακριβώς βρίσκονται οι αντικρουόμενοι στόχοι και τι προκύπτει από αυτούς. Σύμφωνα με μελέτες, το 80% της οικονομικής ζημίας οφείλεται στην παρουσία του ιού και όχι στα lockdown. Η Σουηδία δεν έλαβε αρχικώς περιοριστικά μέτρα λοκντάουν, ωστόσο η οικονομία κατέρρευσε, αν και λίγο αργότερα και όχι τόσο έντονα στην αρχή. Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από μελέτες στις ΗΠΑ», είπε ο Φιστ στο RND.

«Εάν ανοίξουν καταστήματα και εστιατόρια ενόσω υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης, ο αριθμός των πελατών που θα πηγαίνει θα είναι περιορισμένος. Εκτός τούτου, επαπειλείται μετά, πολύ γρήγορα, το επόμενο κύμα λοιμώξεων με τις ανάλογες συνέπειες για την οικονομία», πρόσθεσε.

Ο Φιστ αντέκρουσε επίσης μελέτες τις οποίες ανέφερε ο Χιούτερ στην ανάλυση του, οι οποίες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των λοκντάουν: «Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περιοριστικά μέτρα των λοκντάουν επηρεάζουν την εξέλιξη των μολύνσεων», τόνισε.

Πηγές: Euronews, Deutsche Welle 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα