ΑΘΗΝΑ
09:28
|
29.09.2024
Οι εντατικές διαβουλεύσεις, που γίνονται μέσω Μόσχας, έγιναν μετά τη σύλληψη 25χρονης Ισραηλινής από τις συριακές αρχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντατικές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα πραγματοποιούν το τελευταίο 24ωρο υπό το πέπλο σχετικής μυστικότητας Ισραηλινοί και Σύροι αξιωματούχοι με στόχο την ανταλλαγή μίας 25χρονης Ισραηλινής που μπήκε “κατά λάθος” στην συριακή επαρχία Κουνέιτρα και δύο Σύρων αντιστασιακών από τα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν που κρατούνται σε φυλακές του νοτίου Ισραήλ.

Η είδηση για το παζάρι Ισραήλ-Συρίας μέσω Μόσχας, μετά την “κατά λάθος” είσοδο της 25χρονης Ισραηλινής στη Συρία, επιβεβαιώνεται από το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA και ισραηλινά ΜΜΕ όπως οι Times of Israel και το δίκτυο Channel 12 που ήταν από τα πρώτα που μετέδωσαν την είδηση συσχετίζοντάς την με πρόσφατη ξαφνική σύνοδο του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχετικά με “απόρρητο ανθρωπιστικό ζήτημα”.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, εδώ και μερικές μέρες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς και ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι είχαν συχνές επικοινωνίες με τους Ρώσους ομολόγους τους σε σχέση με αυτή την υπόθεση.

Το ενδιαφέρον κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων ασφαλώς και προσθέτει ειδικό βάρος στην υπόθεση που δείχνει πως δεν περιορίζεται στην περίπτωση μίας 25χρονης Ισραηλινής (πρώην υπερορθόδοξη Haredi) που “τυχαία” μπήκε στη Συρία…

Επιπλέον στοιχείο που αναβαθμίζει την υπόθεση είναι το γεγονός πως τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση της 25χρονης έχουν αναλάβει οι Ισραηλινός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ και ο ειδικός διαπραγματευτής σε απελευθερώσεις ομήρων, Γιάρον Μπλουμ, οι οποίοι και βρίσκονται για αυτό το σκοπό στη Μόσχα…

Αντίθετα με το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την ταυτότητα της 25χρονης Ισραηλινής, είναι πιο πολλές οι πληροφορίες για τους δύο Σύρους αιχμαλώτους που αμφότεροι προέρχονται από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η μία εξ αυτών είναι η Νιχάλ αλ Μακτ που προέρχεται από οικογένεια αντιστασιακών Σύρων που αντιτάσσονται στην κατοχή του Γκολάν από το Ισραήλ. Ο αδελφός της είχε πέρσι απελευθερωθεί με ανταλλαγές κρατουμένων.

Η Νιχάλ αλ Μακτ που φέρεται πως είχε τεθεί υπό κατ’οίκον περιορισμό αφέθηκε ελεύθερη λίγο μετά τις 18.00 μ. μ. σήμερα το απόγευμα.

Nihal Al-Maqt, a Syrian woman held by Israel, as shown in Syrian media on February 17, 2021 (Channel 12 screenshot)

Ο δεύτερος Σύρος είναι ο Ντιγιάμπ Καχμούζ που φέρεται να έχει σχέσεις με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ενδεχομένως να βγουν επιπρόσθετα, πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, μετά την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
ΣΥΝΑΦΗ

Από τη Γάζα στον Λίβανο και από τον Λίβανο στο Ιράν

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα