Επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς σημειώθηκαν χθες Τρίτη σε τουλάχιστον τρεις καταλανικές πόλεις με αφορμή τη σύλληψη του 33χρονου ράπερ Πάμπλο Ασέλ, ο οποίος καταδικάστηκε με τον μουσικό τρομονόμο για εξύμνηση της τρομοκρατίας και προσβολή της ισπανικής μοναρχίας μέσω των στίχων του και των αναρτήσεων του στο Twitter. Στη Βαρκελώνη οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών κατά των διαδηλωτών.
Ο μουσικός Πάμπλο Ασέλ συνελήφθη χθες μετά την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο πανεπιστήμιο της καταλανικής πόλης Γέιδα, όπου ο 33χρονος είχε κλειδωθεί μαζί με 20 υποστηρικτές του για να αποφύγει τη σύλληψη.
Ο μουσικός συνελήφθη για πρώτη φορά το 2011 για το τραγούδι με τίτλο “Democracy F* You,” στο οποίο ζητούσε την απελευθέρωση του επικεφαλής της ένοπλης οργάνωσης “Ομάδες Αντιφασιστικής Αντίστασης της 1ης Οκτωβρίου” (GRAPO). Το 2014 καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για προσβολή του πρώην βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος τον Α΄ και εξύμνηση της τρομοκρατίας. Η ποινή του δεν εκτελέστηκε καθώς ο Χασέλ δεν είχε ποινικό μητρώο. Τον Μάρτιο του 2017 οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν να προστεθούν άλλα πέντε χρόνια φυλάκισης στον 33χρονο μουσικό εξαιτίας των προκλητικών στίχων και 64 προσβλητικών αναρτήσεων του στο Twitter. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο Πάμπλο Ασέλ υπεραμύνθηκε των στίχων του και των αναρτήσεων του υπογραμμίζοντας ότι εκφράζουν ότι “πιστεύει η μισή Ισπανία για τη μοναρχία”.
Περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ισχυρά ονόματα όπως ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ και η Ζοάν Μανουέλ Σεράτ έχουν υπογράψει αίτηση της Διεθνούς Αμνηστίας “Το ράπινγκ δεν είναι έγκλημα” διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη του Χασέλ.
Στη Βαρκελώνη χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν πορεία με αίτημα την απελευθέρωση του Ασέλ. Κατά τη διάρκεια των ταραχών οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.
Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πόλη Γέιδα της Καταλονίας, ενώ στη Βαλένθια αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν την αστυνομία για χρήση υπερβολικής βίας κατά των διαδηλωτών. Το σύνθημα που ακουγόταν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας ήταν: “Χωρίς ελευθερία του λόγου, δεν υπάρχει δημοκρατία”.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Ισπανίας δεσμεύτηκε να μειώσει τις ποινές για εγκλήματα που αφορούν την “ελευθερία της έκφρασης & λόγου” με πρόσχημα την “υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα”.
Πηγή: RT News, www.wsws.org