ΑΘΗΝΑ
16:16
|
19.04.2024
"Η Ενέργεια θα μπορούσε και πρέπει να είναι πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης" τόνισε επισημαίνοντας τη διμερή συνεργασία στους αγωγούς ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η Ενέργεια θα μπορούσε και πρέπει να είναι πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης” τόνισε σήμερα στη διάρκεια ομιλίας του στο φόρουμ “Ενεργειακοί Διάλογοι Αθηνών” (Athens Energy Dialogues) ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Επισημαίνοντας αφενός πόσο θετικό είναι να συνεργάζονται οι χώρες σε ενεργειακά έργα , ανέφερε αφετέρου πως και το αντίθετο είναι μία πραγματικότητα. “Είναι αυτό που οι κοινωνικές επιστήμες ονομάζουν “o φόβος της παραμέλησης”, που αναδύεται όταν οι χώρες αισθάνονται αδικημένες ή παραμελημένες”. Δεν παρέλειψε να επισημάνει τη στενή ελληνοτουρκική ενεργειακή συνεργασία μέσω των αγωγών ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση διοργανωτών του φόρουμ, ο Τούρκος διπλωμάτης έκανε αναφορά και στα…”αποθέματα” υδρογονανθράκων “στο νησί της Κύπρου”. Σχετικά με αυτό φέρεται πως τόνισε: “Οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι ενεργά συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού από τη δεκαετία του 1960, όμως οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Ομως δεν έχουν χαθεί όλα. Οποιαδήποτε επίλυση του ζητήματος πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω διαπραγματεύσεων και με win – win προτάσεις”.

Ακολούθως ανέφερε ότι “κάθε λύση θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στο νησί και να μην προσπαθεί να τις λυγίσει”. Κατά τον Τούρκο πρέσβη, “οι υδρογονάνθρακες μπορούν να είναι μέρος της λύσης και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες”.

Συνεργασία για τις συνέπειες της πανδημίας

Έτεινε δε και χείρα συνεργασίας για την αντιμετώπιση των “οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών” της πανδημίας εκτιμώντας ότι οι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους γιατί είναι “γείτονες και σύμμαχοι”.

“Είναι πολύ πιο λογικό να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας αντί να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο, καθώς υπάρχουν πολλοί δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η διεθνής νομοθεσία μας καθοδηγεί” πρόσθεσε ο Μπουράκ Οζουγκέργκιν και κατέληξε ότι “χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί, συναινετικοί και ειδικά ειλικρινείς” και πως τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Πετρέλαιο: Άλμα στα 90 δολάρια μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα