Την κατάρτιση «παγκόσμιου σχεδίου εμβολιασμού» για να μην μείνει κανείς πίσω στον αγώνα κατά της πανδημίας της Covid-19 ζήτησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Μιλώντας στη διάρκεια υπουργικής συνόδου του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε ότι επείγει ” ένα παγκόσμιο σχέδιο εμβολιασμού για να συγκεντρωθούν όλοι όσοι διαθέτουν την ισχύ, την επιστημονική ειδίκευση και τις παραγωγικές και οικονομικές ικανότητες που απαιτούνται”. Πρότεινε έτσι στις 20 πλουσιότερες χώρες (G20) να συγκροτήσουν ομάδα εργασίας που θα προτείνει την προετοιμασία ενός τέτοιου παγκόσμιου σχεδίου εμβολιασμού και με τον συντονισμό της υλοποίησης και της χρηματοδότησής του. Δικαιολόγησε την πρότασή του εκτιμώντας ότι μεταξύ των 15 μελών συμπεριλαμβάνονται οι μεγαλύτεροι παραγωγοί εμβολίων παγκόσμίως και δη χώρες οπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδία.
Πρότεινε να τεθεί το ζήτημα συγκρότησης αυτής της επιτροπής στην μεθαυριανή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 (G7), που θα συνεδριάσει υπό βρετανική προεδρία, θεωρώντας ότι “μπορεί να δώσει την αναγκαία ώθηση για την ενεργοποίηση των αναγκαίων οικονομικών πόρων”.
«Εάν επιτρέψουμε στον ιό να εξαπλωθεί με ταχύτητα στις χώρες του Νότου, θα μεταλλαχθεί πάλι και πάλι» σε «νέες παραλλαγές περισσότερο μεταδοτικές, περισσότερο θανατηφόρες, που θα απειλήσουν πιθανώς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων» προειδοποίησε. «Αυτό μπορεί να παρατείνει σημαντικά την πανδημία, επιτρέποντας στον ιό να επιστρέψει για να καταστρέψει τον Βορρά».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι ως σήμερα, μόνον δέκα χώρες έχουν χορηγήσει το 75% του συνόλου των εμβολίων της Covid-19. Και στο διάστημα αυτό περισσότερες από 130 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση.