ΑΘΗΝΑ
06:24
|
19.05.2024
Συμφώνησαν όμως να αυξήσουν τη ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Ιράκ από 500 σε 4.000 στρατιωτικούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε αδιέξοδο οδήγησαν οι διαφωνίες εντός της διήμερης υπουργικής συνόδου στο ΝΑΤΟ για το εάν θα πρέπει να αποσύρει την αποστολή που διατηρεί στο Αφγανιστάν, παράλληλα με το αρχικό σχέδιο της προηγούμενης απόφασης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων τον Μάιο.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αναβάλλουν την απόφαση για το μέλλον των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν επιλέγοντας να εστιάσουν στο Ιράκ, όπου συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά τη δύναμη της εκπαιδευτικής αποστολής της Συμμαχίας.

“Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά και να συντονίζονται εντός των ερχόμενων εβδομάδων” ανέφερε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Προσπαθώντας να εξηγήσει την αδυναμία λήψης απόφασης, χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αφγανιστάν “δύσκολη”με την επισήμανση πως αντιμετωπίζουν “πολύπλοκα διλήμματα”.

«Εάν παραμείνουμε πέρα από την 1η Μαΐου, διακινδυνεύουμε περισσότερη βία, περισσότερες επιθέσεις εναντίον των δικών μας στρατευμάτων…Αλλά αν αποσυρθούμε, τότε θα διακινδυνεύσουμε να χάσουμε όσα κερδίσαμε». «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αποφευχθεί αυτό και θέλουμε να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο που είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε», συμπλήρωσε.

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν παρουσία στο Αφγανιστάν εδώ και είκοσι χρόνια, αλλά από τους 130.000 στρατιώτες από 36 χώρες που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης, σήμερα βρίσκονται 9.600 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 2.500 Αμερικανών, υπεύθυνων για την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.

Από 500….4000 οι ΝΑΤΟϊκοί στο Ιράκ!

Αναφερόμενος στο Ιράκ, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε πως η ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Ιράκ θα αυξηθεί από 500 σε περίπου 4.000 στρατιωτικούς. Ανέφερε ως αφορμή την ανάγκη “ενίσχυσης της σταθεροποίησης” της κατάστασης στο Ιράκ.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν πρέπει “να κάνουν περισσότερα” για να εκπληρώσουν τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας που σύναψαν το 2020 με τις ΗΠΑ, ώστε να επιτραπεί η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Ο Αμερικανός ομόλογός της Λόιντ Όστιν υποσχέθηκε να διαβουλευτεί με συμμάχους και εταίρους για την πορεία προς τα εμπρός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα