ΑΘΗΝΑ
18:18
|
01.12.2022
Η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις και διαδηλώσεις από συγγενείς των θυμάτων που κατάλαβαν πως επιδιώκεται η ασυλία κυβερνητικών αξιωματούχων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ανώτατο δικαστήριο του Λιβάνου αποφάσισε σήμερα να απομακρύνει τον επικεφαλής εισαγγελέα που ερευνούσε τις πολύνεκρες εκρήξεις του περασμένου Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, Φάντι Σάουαν και ο οποίος είχε κατηγορήσει για εγκληματική αμέλεια μεταξύ άλλων τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Χασάν Ντιάμπ και τρεις πρώην υπουργούς

Με την απόφαση αυτή ο εισαγγελέας Σάουαν τίθεται εκτός ερευνών δίχως καν αφορμή μόλις ένα εξάμηνο μετά το διορισμό του ως επικεφαλής της έρευνας για τις εκρήξεις που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπους και τον τραυματισμό 6.000 άλλων.

Η εξέλιξη προκάλεσε άμεσα διαδηλώσεις έξω από το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου από συγγενείς των θυμάτων που κατάλαβαν πως η εξέλιξη επιδιώκει την συνέχιση της ανομίας που απολαμβάνει επί δεκαετίες η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας.

W460

“Μην φοβάσαι!”, “Μην φεύγεις από την υπόθεση” έγραφαν τα πλακάτ ορισμένων διαδηλωτών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έφθασε μέχρι το αμερικανικό “Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” που εκτίμησε πως η απόφαση απομάκρυνσης του εισαγγελέα Φάντι Σάουαν από την υπόθεση συνιστά “φιάσκο δικαιοσύνης” και “προσβολή της μνήμης των θυμάτων”.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου βγήκε λίγες μέρες μετά την απόφαση του Σάουαν να καλέσει για κατάθεση τον τρίτο πρώην υπουργό.

Οι προφάσεις για την απομάκρυνση του εισαγγελέα

Όσον αφορά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε βάρος του εισαγγελέα αυτή δεν έγινε επισήμως γνωστή.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες λιβανέζικων ΜΜΕ, ο εισαγγελέας “κατηγορείται” για ασέβεια της κοινοβουλευτικής ασυλίας των πρώην υπουργών και για αδυναμία αμεροληψίας επειδή και το δικό του σπίτι επλήγη από το τεράστιο ωστικό κύμα της ισχυρότατης έκρηξης!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
ΣΥΝΑΦΗ

Τη χρήση ένοπλων ρομπότ από την αστυνομία ενέκρινε το Σαν Φρανσίσκο

ΟΕΝΓΕ: «Συνεχίζουμε τον αγώνα, το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!»

Κόμμα του Κεμπέκ αντιτίθεται στον όρκο πίστης στον βασιλιά Κάρολο

Βίντεο-ντοκουμέντο από την εισβολή της αστυνομίας στα Προσφυγικά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα