ΑΘΗΝΑ
19:59
|
24.04.2024
Κρίσιμος ο ρόλος αποφάσεων από τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Κίνα...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανάλυση των πιθανών αιτιών που εξηγούν την απρόσμενη αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου παρά τη συνέχιση της μικρότερης διεθνούς κατανάλωσης λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιχειρούν ειδικοί οικονομολόγοι της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ.

Αναφέρουν πως η τιμή του αργού πετρελαίου Brent συνέχισε, στους πρώτους μήνες του 2021, την ανοδική της πορεία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα, τον Φεβρουάριο, να κατορθώσει να ξεπεράσει τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020. 

Η μείωση παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία

Ένας βασικός λόγος για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου παρά τη χαμηλή ζήτηση θεωρείται η αιφνίδια απόφαση της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου να μειώσει εθελοντικά, τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, την ημερήσια παραγωγή της κατά ένα εκατ. βαρέλια έπειτα από συνεννόηση με τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Αντίθετα, η πλειονότητα των παραγωγών της διευρυμένης ομάδας παραγωγών πετρελαίου (OPEC+) αποφάσισε να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, με εξαίρεση την Ρωσία και το Καζακστάν που ανακοίνωσαν οριακή αύξηση της παραγωγή τους κατά 75.000 βαρέλια ημερησίως τόσο το Φεβρουάριο, όσο και τον Μάρτιο.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, παρότι εστιάζει στην ανάγκη οικονομικής ανακούφισης των κρατών-μελών της ομάδας OPEC+ που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, ενδεχομένως να υποδηλώνει την επιθυμία για επιστροφή στο ρόλο του βασικού παραγωγού για τον καθορισμό της τιμής, τον οποίο διατηρούσε στη δεκαετία του 1980.

Ο “ρυθμιστικός ρόλος” του Ριάντ

Σε αυτό το σενάριο, οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας OPEC+ θα αυξάνουν ή θα διατηρούν σταθερούς τους ημερήσιους ρυθμούς παραγωγής πετρελαίου, ενώ η Σαουδική Αραβία θα μειώνει την παραγωγή της, προκειμένου να διατηρήσει ένα κατώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας. 

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας για εθελοντική μείωση της παραγωγής της επέδρασε θετικά στην αγορά πετρελαίου, καθώς οι τιμές ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αποδίδεται επίσης κυρίως, στις προσδοκίες για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Η οικονομία της Κίνας

Η αυξημένη πιθανότητα να εγκριθεί στις ΗΠΑ ένα δεύτερο δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, με στόχο την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων από την πανδημική κρίση και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, αύξησαν τις ελπίδες των συμμετεχόντων στις αγορές για υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το 2021.

Ιράν και ηλεκτρονικό εμπόριο…

Στην άνοδο των τιμών συνέβαλε, επίσης, το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να ενισχύσει τους περιορισμούς στο Ιράν για τη χρήση πυρηνικών όπλων και να μην άρει άμεσα τις ισχύουσες κυρώσεις.  Επιπρόσθετα, θετική είναι η επίδραση από την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων.

Παρότι η ζήτηση για καύσιμα από τις αεροπορικές εταιρείες έχει καταγράψει δραματική πτώση, καθώς οι περιορισμοί των ταξιδιών παραμένουν σε ισχύ, η ζήτηση έχει αυξηθεί σε άλλους τομείς, όπως του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Άρειος Πάγος: «Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών» ο Ηλίας Κασιδιάρης

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλέγγυων σε εκδήλωση του Δήμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα