ΑΘΗΝΑ
00:05
|
05.10.2023
Οι μεγάλες προκλήσεις για την τουρκική οιικονομία παραμένουν μπροστά, παρά την άνοδο της τουρκικής λίρας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία (από 10,25% σε 17%) από τον περασμένο Δεκέμβριο ως σήμερα, μπορεί να ενίσχυσε την συναλλαγματική αξία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και να φρέναρε την υποτίμησή της, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται αρκετό για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση του τουρκικού λαού.

Ο Τούρκος πανεπιστημιακός καθηγητής Οικονομικών Σινάν Αλτσίν, μλώντας στο γερμανικό δίκτυο Ντόιτσε Βέλε επισημαίνει πως μολονότι ευνόησε την άνοδο της τουρκικής λίρας η αλλαγή κεντρικού τραπεζίτη και πολιτικής, εντούτοις οι μεγάλες προκλήσεις για την τουρκική οιικονομία παραμένουν μπροστά.

Ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 15% (που θεωρείται ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2019).

Παράλληλα εξακολουθεί να καλπάζει το κύμα ακρίβειας που σαρώνει βασικά προϊόντα. Μόνον μέσα στον τελευταίο χρόνο ανέβηκαν πάνω από 20% οι τιμές φρούτων, λαχανικών, αυγών, γάλακτος, ελαιολάδου ενώ “φωτιά” πήραν αντίστοιχα τα τιμολόγια Ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Η ανεργία μαστίζει σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού και δη τους νέους ηλικίας από 20 έως 30 ετών.

Έρευνα που διενήργησε το πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια καθώς το 51% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αδυνατεί να τα βγάλει πέρα και να καλύψει βασικές ανάγκες.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αποτινάξει την ευθύνη για τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο (και λόγω πανδημίας) μεταθέτοντας τα βάρη σε “μεμονωμένους μεγαλέμπορους” και οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνησή του.

Ωστόσο αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί αντικρούουν τις κατηγορίες λοιδορώντας την κυβέρνηση Ερντογάν πως ευθύνεται για την ακρίβεια, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση στις εισαγωγές τροφίμων. Συνέπειες μάλλον αναπόφευκτες λόγω της ακρίβειας σε λιπάσματα και καύσιμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάντε το, όπως ο Πελετίδης

Ο Πελετίδης έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις που προκάλεσαν τα χάλια στο ΟΑΚΑ κάνοντας υποδειγματική δουλειά στο στάδιο της Πάτρας.
ΣΥΝΑΦΗ

Ιστορικά αναγκαίος ένας πολυπολικός κόσμος, λέει ο Πούτιν

Ο πόλεμος της Ε.Ε. στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεκινά και επίσημα

Βόμβα του Ελεγκτικού Συνέδριο υπέρ των παχυλών συντάξεων συνταξιούχων δικαστικών

Δεν σταματούν τον αγώνα οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα