ΑΘΗΝΑ
08:49
|
02.07.2024
Ζητά 60.000 ευρώ για "ηθική βλάβη" με αφορμή τις δηλώσεις Κιλισντάρογλου για το θάνατο 13 Τούρκων στο Β.Ιράκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αγωγή κατά του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλισντάρογλου κατέθεσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν κατηγορώντας τον πως είναι υπεύθυνος για τον θάνατο των 13 Τούρκων στη διάρκεια κλιμάκωσης των επιθέσεων του τουρκικού στρατού έναντι Κούρδων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ την περασμένη Κυριακή.

Ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί μάλιστα αποζημίωση μισό εκατομμύριο τουρκικές λίρες (60.000 ευρώ) για ηθική βλάβη.

Στις 14/2 η Αγκυρα ανακοίνωσε την «εκτέλεση» 13 Τούρκων από το PKK στο βόρειο Ιράκ. Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν σε επιχείρηση για την διάσωσή τους είπαν αργότερα πως ανακάλυψαν τα πτώματα σε σπηλιά.

Η είδηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, όπου κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του ότι έθεσαν σε κίνδυνο την ζωή των ομήρων επιχειρώντας να τους απελευθερώσουν διά της στρατιωτικής βίας και όχι μέσω διαπραγματεύσεων.

«Εξαπολύεις επιχείρηση για να σώσεις τους ομήρους, αλλά οι όμηροι πεθαίνουν… Κανονικά, θα έπρεπε κάποιος να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.«Ο υπεύθυνος για τον θάνατο των 13 μαρτύρων μας είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», κατέληξε.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του Τούρκου προέδρου που χαρακτήρισε τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αναιδή τύπο».

Το ΡΚΚ απορρίπτει τις αιτιάσεις περί “ομήρων”

Το PKK πάντως υποστηρίζει ότι οι 13 Τούρκοι σκοτώθηκαν κατά τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, εκδοχή που απέρριψε η Αγκυρα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP, φιλοκουρδικό), δεύτερη αντιπολιτευτική κοινοβουλευτική δύναμη, επέκρινε επίσης τον Ερντογάν για την επιχείρηση που κατέληξε στον θάνατο των 13 υποστηρίζοντας επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικές.

Από την Κυριακή, οι τουρκικές αρχές έχουν ενισχύσει την πίεση επί του HDP, το οποίο ο Ερντογάν παρουσιάζει ως «πολιτική βιτρίνα» του PKK. Δεκάδες βουλευτές του κόμματος βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους στελέχη του HDP με την υποψία των «σχέσεων με το PKK».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράσινο φως από τον Μαδούρο για επανέναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ

Η απάτη της Μαρίν Λεπέν

Σαμαράς: «Δεν ξέρω ποιους ακούει ο Μητσοτάκης και επιμένει στο λάθος»

Θα αντισταθεί ή θα παραδοθεί η γαλλική Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου;  

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα