Το Facebook έριξε το γάντι στην κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοινώνοντας ότι από σήμερα Πέμπτη μπλοκάρει τη δυνατότητα των Αυστραλών χρηστών να κοινοποιούν, να διαμοιράζουν και να βλέπουν εγχώριο και διεθνές ειδησεογραφικό περιεχόμενο στις σελίδες τους.
Είναι η πρώτη αντίδραση της εταιρείας στην κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον που με πρόταση νόμου θέλει να αναγκάσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως το Facebook και το Google, να καταβάλλουν πνευματικά δικαιώματα στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς της χώρας για τον διαμοιρασμό ειδησεογραφικού περιεχομένου στις πλατφόρμες τους.
Με την απόφαση του Facebook οι δημοσιογραφικοί κολοσσοί θα μπορούν να δημοσιεύουν περιεχόμενο στην πλατφόρμα, αλλά οι υπερσύνδεσμοι (link) δεν θα είναι ενεργοί για τους χρήστες στην Αυστραλία, ούτε θα μπορούν να αναδημοσιεύουν υλικό από διεθνή ή αυστραλιανά ΜΜΕ. Επίσης, οι διεθνείς χρήστες δεν θα μπορούν να αναδημοσιεύουν ειδήσεις από την Αυστραλία. Όπως αναφέρει το BBC αρκετές κυβερνητικές ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών Υγείας και Εκτάκτων Αναγκών ήταν ανάμεσα σε αυτές που μπλόκαρε το Facebook. Ωστόσο, η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ αργότερα αναγνώρισε πως επρόκειτο για λάθος, το οποίο ανακάλεσε.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέκρινε την κίνηση του Facebook υποστηρίζοντας ότι είναι “ενδεικτική της τεράστιας εξουσίας που έχουν στα χέρια τους οι κολοσσοί των ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης”.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Τζος Φράιντενμπεργκ, δήλωσε ότι η απαγόρευση πρόσβασης σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο θα έχει “τεράστιο αντίκτυπο”. Περίπου 17 εκατομμύρια Αυστραλοί επισκέπτονται το Facebook κάθε μήνα. “Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει το νομοσχέδιο και ελπίζουμε να τους δούμε –σ.σ. Facebook – στην Αυστραλία. Οι σημερινές τους ενέργειες ήταν περιττές και λανθασμένες”, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα χαρακτήριζε “πολλά υποσχόμενες” τις διαπραγματεύσεις των Facebook και Google με τα αυστραλιανά ΜΜΕ.
Η θέση του Facebook
“Ο προτεινόμενος νόμος παρερμηνεύει θεμελιωδώς τη σχέση ανάμεσα στην πλατφόρμα μας και τους εκδότες, που τη χρησιμοποιούν για να μοιράζονται ειδησεογραφικό περιεχόμενο”, επισημαίνεται στο ιστολόγιο όπου δημοσιεύτηκε το σκεπτικό της απόφασης της εταιρείας Facebook. “Αυτό μας έφερε αντιμέτωπους με μια σκληρή επιλογή: να προσπαθήσουμε να συμμορφωθούμε με έναν νόμο που αγνοεί την πραγματικότητα αυτής της σχέσης ή να πάψουμε να επιτρέπουμε το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στις υπηρεσίες μας στην Αυστραλία. Με βαριά καρδιά, επιλέγουμε το δεύτερο”.
Το νομοσχέδιο, που έχει διακομματική υποστήριξη, θα δώσει στον υπουργό Οικονομικών την εξουσία να επιλέξει ποιες εταιρείες υπόκεινται σε αυτόν. Σύμφωνα με τον νέο κώδικα, μία επιτροπή θα ακούσει τις προσφορές και θα αποφασίσει για τις πληρωμές για ειδησεογραφικό περιεχόμενο.
“Σήμερα πήραμε μία απίστευτα δύσκολη απόφαση να περιορίσουμε τη διαθεσιμότητα των ειδήσεων στο Facebook στην Αυστραλία”, δήλωσε η Κάμπελ Μπράουν, αντιπρόεδρος ειδησεογραφικών συνεργασιών της εταιρείας. “Σε αντίθεση με αυτό που κάποιοι υπονόησαν, το Facebook δεν κλέβει το ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Οι εκδότες επιλέγουν να μοιραστούν τα δημοσιεύματά τους στο Facebook”, πρόσθεσε και κατέληξε τονίζοντας “από την εύρεση νέων αναγνωστών έως την απόκτηση νέων συνδρομητών και την αύξηση των εσόδων, οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί δεν θα χρησιμοποιούσαν το Facebook αν αυτό δεν βοηθούσε τα κέρδη τους”.
Πώς αντέδρασαν οι Αυστραλοί χρήστες
Η απαγόρευση ανησυχεί και θυμώνει τους Αυστραλούς που αισθάνονται πως αιφνιδιαστικά έχασαν την πρόσβαση σε αξιόπιστες και έγκυρες πηγές για την ενημέρωσή τους. Αρκετοί σημειώνουν ότι το Facebook ήταν μια σημαντική πηγή ενημέρωσης για ανακοινώσεις και ειδήσεις γύρω από την πορεία της πανδημίας και άλλες καταστάσεις φυσικών καταστροφών. Άλλοι εκτιμούν ότι ανοίγεται πεδίο λαμπρό για την παραπληροφόρηση.
“Είναι απολύτως ανησυχητικό να εξαρτάσαι από το Facebook για το τι θα επιτρέπεται και τις όχι να βλέπουμε στις σελίδες μας στο μέλλον. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Αυστραλία, αλλά τους χρήστες σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε στο BBC ο Πίτερ Φερθ από το Σίδνεϊ. Η Αμέλια Μάρσαλ χαρακτήρισε εξωφρενική την κίνηση του Facebook εν μέσω της πανδημίας και πρόσθεσε, “είμαι στο όριο να κλείσω τελείως τον λογαριασμό μου”.
Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αυστραλίας (HRW) έκανε λόγο ξεκάθαρη λογοκρισία της ροής πληροφοριών και ειδήσεων από πλευράς Facebook. “Μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη”, σχολίασε η Ελέιν Πίρσον της HRW.
Πηγή: BBC