Ανοίγει καθώς φαίνεται ο δρόμος για την επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ή τουλάχιστον για την πιθανή επαναφορά των ΗΠΑ σε αυτή ή μία άλλη εκδοχή της συμφωνίας που θα είναι “προσαρμοσμένη” στα σημερινά δεδομένα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, έχοντας ολοκληρώσει την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία εν σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε σήμερα πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε άτυπες συνομιλίες.
Ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτές εφόσον δεχθούν πρόσκληση από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια στο σχήμα των Πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ+1 (δηλαδή οι πέντε μόνιμες χώρες ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία). Στο σχήμα αυτό είχε συμμετάσχει εκτός από τη Γερμανία και η ΕΕ που έπαιξε αρκετά σημαντικό ρόλο.
Ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησαν δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντηπάρμτμεντ που ανακοίνωσε πως ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρομπ Μάλεϊ θα ηγηθεί αντιπροσωπείας των ΗΠΑ για άτυπη συνάντηση δίχως τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν σε αυτές τις “άτυπες συνομιλίες” θα συμμετάσχει και Ιρανός αξιωματούχος.
Παράλληλα οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον ισχυρισμό της προηγούμενης κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί επαναφοράς όλων των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ προ της συμφωνίας του 2015.
Δεν είναι ωστόσο ξεκάθαρο πότε τίθεται αυτό σε ισχύ και εάν αυτό πρακτικά σημαίνει την αρχή μερικής ή συνολικής άρσης των ασφυκτικών οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τραμπ αφότου ανακοίνωσε το Μάιο του 2018 την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Την επιστροφή των ΗΠΑ στα παζάρια για ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε σήμερα και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς που χαρακτήρισε την εξέλιξη “δραματική στροφή των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή”. Σχολίασε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν στο G-7 και στη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου “σήμερα είπε πως οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επιστρέψουν σε συνομιλίες” για το πυρηνικό (πρόγραμμα) του Ιράν. Ωστόσο, πάνω στην σπουδή του να δείξει πως υπάρχει στροφή σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση “αμέλησε” να επισημάνει μία κρίσιμη λεπτομέρεια:Οι ΗΠΑ δεν επανήλθαν στη συμφωνία του 2015 ως όφειλαν (αφού αποχώρησαν μονομερώς τινάζοντας τα συμφωνηθέντα στον αέρα) αλλά “στις συνομιλίες” για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα…