ΑΘΗΝΑ
03:04
|
27.04.2024
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι κόντρες με Ρωσία και Κίνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Στις δημοκρατικές χώρες το θέμα δεν είναι μόνο η ελευθερία ή οι αξίες, αλλά και τα αποτελέσματα” ανέφερε απόψε σιβυλλικά στη διάρκεια ομιλίας της μέσω τηλεδιάσκεψης στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.Προηγουμένως εστίασε το ενδιαφέρον της στην αντιμετώπιση της πανδημίας με την διασφάλιση της πρόσβασης σε εμβόλιο “για όλες τις χώρες”.

Δεν έλειψαν ούτε οι αναφορές στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της τρομοκρατίας θεωρώντας πως αυτά είναι “οι σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής” για την διατλαντική συνεργασία.

Η Καγκελάριος Μέρκελ, εκτίμησε ότι τα μηνύματα φέτος σε σχέση με τις διατλαντικές σχέσεις (που εντάθηκαν επί προεδρίας Τραμπ) είναι πολύ καλύτερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια, μην κρύβοντας την ανακούφισή της για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Εξέφρασε επίσης την πρόθεση της Γερμανίας να παρατείνει την παρουσία της στο Αφγανιστάν, εφόσον αυτό εξυπηρετεί τον σκοπό της αποστολής, ενώ επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής της να προχωρήσει προς την πλήρωση του στόχου για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ.

“Αποσταθεροποιητική” η Ρωσία, “περίπλοκη” η Κίνα

Αναφέρθηκε στη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας και σε ό,τι αφορά την σχέση με την Ρωσία τονίζοντας: «Μπορώ μόνο να συμφωνήσω με τον Αμερικανό πρόεδρο σε ό,τι αφορά την κριτική ότι η Ρωσία εργάζεται για την αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενη στην Κίνα εξήγησε ότι η περίπτωσή της είναι “πιο περίπλοκη” καθώς, από την μία πλευρά έχουμε να κάνουμε με έναν ανταγωνιστή, αλλά από την άλλη με μια χώρα που είναι απαραίτητη προκειμένου να λύσουμε προβλήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής.

Διέκρινε ακόμη ανάγκη “μεγαλύτερης εμπλοκής” σε θέματα που αφορούν τις χώρες της Αφρικής.

“Η Αμερική επιστρέφει” λέει ο Μπάιντεν

Την “επιστροφή” των ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική σκηνή τόνισε στη διάρκεια της δικής του ομιλίας για τις διατλαντικές σχέσεις στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Σας μιλώ σήμερα ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και στην αρχή της διοίκησής μου στέλνω ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο: η Αμερική επέστρεψε», είπε ο Μπάιντεν. «Η Διατλαντική Συμμαχία επέστρεψε. Και δεν κοιτάμε προς τα πίσω, ανυπομονούμε να προχωρήσουμε μαζί».

Σε άλλο σημείο, διαβεβαίωσε για την υποστήριξή του στις παγκόσμιες συμμαχίες και τις δημοκρατικές αξίες. Δεν παρέλειψε τους υπαινιγμούς στον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως θα αντιστρέψει πλήρως τις πολιτικές του.

Η πρότερη επαναφορά των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για την συμμετοχή των ΗΠΑ σε νέες, άτυπες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θεωρούνται ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η παρέμβαση του Στόλτενμπεργκ

Στη διάρκεια παρέμβασης που έκανε αργότερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ να στηρίξουν τη “διεθνή τάξη” που, όπως ισχυρίστηκε, στηρίζεται “σε κανόνες και την οποία αμφισβητούν η Ρωσία και η Κίνα”. Χαρακτήρισε δε «καθοριστικό ζήτημα» την άνοδο της ισχύος του Πεκίνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα