Η φετεινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου μοιάζει με τον “φτωχό συγγενή” όλων των προηγούμενων. Αντί για μέρες θα διαρκέσει μόλις τρεις ώρες. Αντί έντονων συζητήσεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων θα υπάρξουν μόνον βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις. Και αντί για ένα ετερόκλητο πλήθος κορυφαίων αξιωματούχων, θα έχουμε κυρίως βιντεοσκοπημένες σύντομες παρεμβάσεις από τους ηγέτες ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, επιχειρώντας να αναδείξουν την προβληματική των μεταβαλλόμενων διατλαντικών σχέσεων. Αισθητή θα είναι η απουσία αξιωματούχων από Ρωσία, Κίνα, άλλες ασιατικές χώρες και τη Μέση Ανατολή.
Μετά από όλα αυτά αναρωτιέται κανείς γιατί θα γίνει…
Ο επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου και πρώην πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ, Βόλφγκανγ Ίσινγκερ έχει τους λόγους του: «Στόχος μας είναι η εξεύρεση μιας κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση κορυφαίων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και η διεθνής τρομοκρατία». Μετά από τη θυελλώδη τετραετία της προεδρίας Τραμπ στις ΗΠΑ, οι διατλαντικές σχέσεις φαίνεται πως χρειάζονται επανεξέταση, μολονότι δεν αναμένεται να λείψουν οι αντιπαραθέσεις ούτε επί του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί το γεγονός ότι ακόμη και με αυτούς τους περιορισμούς (λόγω πανδημίας), η εμφάνιση του Μπάιντεν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου θεωρείται σημαντική. Μεταξύ άλλων γιατί θα είναι η πρώτη φορά που θα απευθυνθεί στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν βεβαίως έχει συμμετάσχει στο παρελθόν τρεις φορές: δύο φορές ως αντιπρόεδρος επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα και μια ακόμα το 2019.
Η ατζέντα της συνόδου
Η πρώτη ώρα της τηλεδιάσκεψης θα είναι αφιερωμένη σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση του κορωνοϊού. Το παρόν σε αυτή την θεματική ενότητα θα δώσουν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγέσους και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς που έχει “αυτοχρηστεί” ειδήμων σε θέματα πανδημίας μετά την επαλήθευση της προειδοποίησης που είχε κάνει το 2017 για την πιθανή εκδήλωση πανδημίας, μολονότι πριν από αυτόν το είχαν κάνει επιδημιολόγοι και άλλοι σχετικοί επιστήμονες διεθνούς κύρους.
Θα ακολουθήσουν άλλες δύο ώρες στη διάρκεια των οποίων θα αναπτυχθούν σε δύο φάσεις οι διατλαντικές σχέσεις. Σε αυτές τις δύο ώρες έχει προγραμματιστεί να παρέμβουν με βιντεοσκοπημένες ομιλίες οι ηγέτες ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ αλλά και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καθώς και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (πρόεδρος Κομισιόν ΕΕ) και Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ). Συντομη παρέμβαση θα έχει επίσης και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή, (πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) Τζον Κέρι.
Το κλείσιμο εργασιών της Διάσκεψης του Μονάχου θα αναλάβει ο επικεφαλής τής, Βόλφγκανγ Ίσινγκερ.