Ο Μπαραντίν Μπερντέι Ταργκιό, πρόεδρος της Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Τσαντ (OTDH), που είναι φυλακισμένος εδώ και πάνω από έναν χρόνο, καταδικάστηκε χθες Πέμπτη στην Ντζαμένα σε τρία χρόνια φυλάκισης γιατί “τόλμησε” να αναφέρει, σε ανάρτησή του στα social media ότι ο πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό ήταν “σοβαρά άρρωστος” και “νοσηλευόταν” σε γαλλικό νοσοκομείο.
Ο 68χρονος Ντεμπί, κυβερνά το Τσαντ με σιδηρά πυγμή τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια. Πρόσφατα αναγγέλθηκε ότι θα είναι υποψήφιος για την έκτη του θητεία στην προεδρία της αφρικανικής χώρας στις προεδρικές εκλογές της 11ης Απριλίου.
Ο Μπερντέι Ταργκιό, που δέχτηκε αξιοπρεπώς την ετυμηγορία, είχε συλληφθεί την 24η Ιανουαρίου 2020 από “ένοπλους μασκοφόρους”, όπως κατήγγειλε πριν από έναν χρόνο η Διεθνής Αμνηστία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τσαντ, ο Τζιμέ Αραμπί, δήλωνε τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο ακτιβιστής “διωκόταν στο πλαίσιο έρευνας για κυβερνοέγκλημα”, γιατί ανέφερε στο προφίλ του στο Facebook ότι ο Ντεμπί “ήταν σοβαρά άρρωστος και νοσηλευόταν στη Γαλλία”.
Δύο ημέρες πριν από τη σύλληψη του Μπερντέι Ταργκιό, ο αρχηγός του κράτους είχε επιστρέψει στο Τσαντ έπειτα από παραμονή εννέα ημερών στη Γαλλία που προκάλεσε έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του.
“Δεν παρουσιάστηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του” τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορος του καταδικασθέντος, Μαξ Λοακνγκάρ, προσθέτοντας ότι θα προσφύγει σε ακυρωτικό δικαστήριο.
Ο Μπερντέι Ταργκιό είναι γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Τσαντ. Καταγγέλλει συχνά το ότι ο αρχηγός του κράτους και οι στενοί συνεργάτες του κρατούν στα χέρια τους όλους τους μοχλούς της εξουσίας.
Τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Ντεμπί είναι πανταχού παρών στα ΜΜΕ, ενώ έχει πολλαπλασιάσει τις περιοδείες του στη χώρα. Την 11η Αυγούστου, ονομάστηκε στρατάρχης από το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το κόμμα του, σε πομπώδη τελετή. Την 6η Φεβρουαρίου, ονομάστηκε από το κόμμα του υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, που είναι πρακτικά σίγουρο ότι θα κερδίσει απέναντι σε μια αντιπολίτευση που παραμένει, όπως σε κάθε αναμέτρηση από το 1996, διχασμένη.
Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει και καταστείλει βάναυσα διαδηλώσεις που οργανώνει η αντιπολίτευση, για να ζητήσει “εναλλαγή στην εξουσία”.
Αυτές οι απαγορεύσεις αποτελούν “δυσανάλογους περιορισμούς του δικαιώματος στις ελεύθερες ειρηνικές συναθροίσεις”, εκτίμησε την 9η Ιανουαρίου η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλοντας επίσης πολλές “αυθαίρετες συλλήψεις”.