ΑΘΗΝΑ
03:28
|
19.05.2024
Ιράν:Θα αναιρέσουμε τις ενέργειες για το πυρηνικό πρόγραμμα όταν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των Ιρανών διπλωματών, ιδίως αυτών που υπηρετούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που έγιναν δρακόντειοι επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα χαλαρώσουν, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη (18/2).

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε στο ιρανικό διπλωματικό προσωπικό να κινείται εκτός μιας πολύ περιορισμένης ζώνης και της διαδρομής από και προς το αεροδρόμιο Κένεντι.

Η χαλάρωση των περιορισμών θα επιτρέψει την επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση, στην ελεύθερη μετακίνηση των Ιρανών διπλωματών στη Νέα Υόρκη και τα περίχωρά της.

Επίσης, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμες να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με το Ιράν εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση απευθύνει πρόσκληση, σκιαγραφώντας μια πιθανή διπλωματική προσέγγιση για την επαναφορά της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

“Είμαστε έτοιμοι…”

“Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το παρόν, αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κατόπιν συνομιλιών που είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Νωρίτερα χθες, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος να συγκαλέσει συνάντηση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών της διεθνούς συμφωνίας του 2015: της Βρετανίας, Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Επιπλέον οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κάλεσαν το Ιράν να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να απαγορεύει τις επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ για τις οποίες ενημερώνεται την τελευταία στιγμή.

Iράν: Θα αναιρέσουμε τις ενέργειες για το πυρηνικό πρόγραμμα όταν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις

Απαντώντας στην πρόταση της Ουάσινγκτον για επαναθέρμανση των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν θα “αναιρέσει αμέσως” τις ενέργειες σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, όταν οι κυρώσεις των ΗΠΑ αρθούν.

Όταν αρθούν οι κυρώσεις, “θα αναιρέσουμε αμέσως όλα τα επανορθωτικά μέτρα. Είναι απλό”, έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

Χθες ο Ζαρίφ είχε γράψει στο Twitter πως τα “επανορθωτικά μέτρα του Ιράν” ελήφθησαν ως απόκριση σε παραβιάσεις της συμφωνίας από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι άλλες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015 είναι η Κίνα και η Ρωσία.

Νωρίτερα, ο Ζαρίφ είπε σε μια συνέντευξη που αναρτήθηκε σε κυβερνητική ιστοσελίδα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά συνεχίζουν την “αποτυχημένη μέγιστη πίεση” του Τραμπ παρά το ότι ισχυρίζονται ότι είναι έτοιμες να αναβιώσουν τη συμφωνία.

“Έτσι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σημειώσουν πως η πίεση στο Ιράν δεν λειτουργεί, ούτε χρειάζονται τέτοιες φτηνές παρατηρήσεις”, είπε ο Ζαρίφ και πρόσθεσε: “Μόλις δούμε βήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα επιστρέψουμε στις δεσμεύσεις μας”.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ έγραψε σήμερα σε ένα τουίτ: “οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν: άρετε τις κυρώσεις. Θα ανταποκριθούμε”.

Στο Λονδίνο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επανέλαβε πως το Ιράν πρέπει να επανέλθει στη συμμόρφωση με τη συμφωνία και πρόσθεσε πως η Δύση δεν πρέπει να στέλνει σήματα ότι είναι έτοιμη να παραβλέψει τις παραβιάσεις της συμφωνίας από την Τεχεράνη.

Η Τεχεράνη έχει δώσει προθεσμία στην Ουάσινγκτον έως τις 23 Φεβρουαρίου προκειμένου να αρχίσει να αναιρεί τις κυρώσεις, διαφορετικά, λέει, θα κάνει το μεγαλύτερο μέχρι τώρα βήμα που παραβιάζει τη συμφωνία — θα απαγορεύσει επιθεωρήσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα