ΑΘΗΝΑ
14:32
|
21.09.2024
Οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες, καθώς πλοία της Μιανμάρ φτάνουν στη Μαλαισία για να παραλάβουν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται υπό κράτηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν έντονη ανησυχία σχετικά με τα σχέδια της Μαλαισίας να απελάσει αιτούντες άσυλο και άλλα άτομα που κατάγοναι από τη Μιανμάρ, καθώς τα ναυτικά πλοία της γειτονικής χώρας έφτασαν στα ύδατα της Μαλαισίας για να τους παραλάβουν.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε πως η Μαλαισία συμφώνησε να “επιστρέψει” 1.200 πολίτες της Μιανμάρ, αφότου ο στρατός της Μιανμάρ, που κατέλαβε την εξουσία σε πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, προσφέρθηκε να στείλει πλοία για αυτούς. 

Μεταξύ των απελαθέντων βρίσκονται σχεδόν 100 αιτούντες άσυλο από τις μουσουλμανικές κοινότητες της Μιανμάρ που έχουν καταφύγει στη Μαλαισία μετά από φυγή από εμπόλεμη ζώνη ή εκδιώξεις.

Ομάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι ζωές των απελαθέντων θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο εάν τους αποσταλούν.

Η Μαλαισία, που δεν αναγνωρίζει επίσημα τους πρόσφυγες και τους συλλαμβάνει μαζί με μετανάστες που δεν έχουν επίσημα έγγραφα, έχει δεσμευτεί να μην απελάσει μουσουλμάνους Ροχίνγκια ή πρόσφυγες που είναι εγγεγραμμένοι στον Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την απέλαση των αιτούντων άσυλο εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς για περισσότερο από ένα χρόνο δεν έχει επιτραπεί στην υπηρεσία του ΟΗΕ να πάρει συνέντευξη από κρατούμενους για να επαληθεύσει την κατάστασή τους. 

Η αμερικανική πρεσβεία επιβεβαίωσε ότι οι κινήσεις της Μαλαισίας εγείρουν έντονους προβληματισμούς και πως έχει πραγματοποιήσει επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις προκειμένου η Ύπατη Αρμοστεία  να αποκτήσει πρόσβαση στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης. 

Σε μια δημοσίευση στο Facebook το Σάββατο, η Μαλαισία επιβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει τους 1.200 ανθρώπους, αναφέροντας ότι δίνει προτεραιότητα στον επαναπατρισμό υπηκόων που έχουν εγκλωβιστεί λόγω της πανδημίας COVID-19.

Τρία πλοία με σημαία της Μιανμάρ, που επιβεβαιώθηκε ότι εστάλησαν για να παραλάβουν τους κρατουμένους, έφτασαν στη ναυτική βάση Lumut της Μαλαισίας το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου ενός που, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine Traffic, περιγράφεται ως πλοίο στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το Υπουργείο Μετανάστευσης ανέφερε ότι τα πλοία αναμένεται να αναχωρήσουν για τη Μιανμάρ την Τρίτη.

Παρά το γεγονός ότι η Μαλαισία εξέφρασε στο παρελθόν σοβαρή ανησυχία για το πραξικόπημα και την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Κιι, που πυροδότησε τις έντονες διαμαρτυρίες στη Μιανμάρ που διαρκούν εβδομάδες, παραδίδοντας τους κρατούμενους και συνεργαζόμενη με τη χούντα, νομιμοποιεί εμμέσως τη στρατιωτική κυβέρνηση.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

CERN: Ανακοινώνει μαζικές απολύσεις Ρώσων επιστημόνων-Ακυρώνονται άδειες παραμονής

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από Σάββατο εώς Κυριακή πρωί λόγω εργασιών

Μιχάλης Κατρίνης: Ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα το ζωντάνεμα της επαρχίας

Απελευθερώθηκε ο Νεοζηλανδός πιλότος που κρατούνταν από τους αντάρτες της Παπούα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα