ΑΘΗΝΑ
07:49
|
25.04.2024
Παραιτήθηκε χθες ο Υπουργός Υγείας της Αργεντινής, μετά από καταγγελίες σχετικά με πρόσβαση πολιτών κατά προτεραιότητα στα εμβόλια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Υπουργός Υγείας της Αργεντινής, Gines Gonzalez Garcia, παραιτήθηκε την Παρασκευή (20/2) μετά από καταγγελίες ότι ορισμένα άτομα χρησιμοποίησαν διασυνδέσεις για να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά προτεραιότητα και να παρακάμψουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. 

Σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο Twitter ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι αυτό συνέβη λόγω μια “ακούσιας σύγχυσης” που δημιουργήθηκε στο γραφείο του,  ενώ ο ίδιος απουσίαζε.

Πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της χώρας, Alberto Fernandez, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού μετά στα μέσα ενημέρωσης ότι τουλάχιστον 10 άτομα εμβολιάστηκαν χωρίς να ακολουθήσουν τη διαδικασία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ένας  γνωστός τοπικός δημοσιογράφος, ο 70χρονος Horacio Verbitsky, που ισχυρίστηκε ότι είχε εμβολιάστηκε μετά από απευθείας συνεννόηση με τον υπουργό. Ο ίδιος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό El Destape “Κάλεσα τον παλιό μου φίλο Ginés González García και μου είπε να πάω στο νοσοκομείο Posadas”.

Το σκάνδαλο ενισχύει τους ευρύτερους φόβους στην περιοχή σχετικά με τη διαφθορά και την πρόσβαση σε εμβόλια, τα οποία δεν φαίνεται να είναι επαρκή. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι υπουργοί Υγείας και Εξωτερικών του Περού παραιτήθηκαν και ο πρώην πρόεδρος του υποβλήθηκε σε ποινική διερεύνηση μετά από αναφορές εκατοντάδων αξιωματούχων του Περού και άλλων που εμβολιάστηκαν πριν από την έναρξη του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού με σκευάσματα που δεν είχαν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής δήλωσε ότι η Carla Vizzotti, τρέχουσα αντιπρόεδρος στο υπουργείο Υγείας, θα είναι η επόμενη υπουργός υγείας, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Από τον Δεκέμβριο, η Αργεντινή χρησιμοποιεί το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας για τον εμβολιασμό, αν και οι παραδόσεις έχουν μείνει πολύ πίσω από αυτό που αρχικά αναμενόταν. Aυτή την εβδομάδα η χώρα άρχισε να εμβολιάζει άτομα άνω των 70 ετών, όμως τα ραντεβού είναι λιγοστά.

Από την Τετάρτη περίπου 250.000 άτομα έχουν λάβει και την δεύτερη δόση του εμβολίου στην Αργεντινή. Η χώρα περίπου 45 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα και 51.000 θανάτους.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα